RU  UA

Ми критикуємо не вирішення РНБО - глава НСЖУ про блокування телеканалів Медведчука

У Національній спілці журналістів України відреагували на рішення РНБО про блокування каналів ZIK, 112-Україна і NewsOne.

Як заявив голова спілки Сергій Томіленко в ефірі Апостроф TV, він критикує не рішення РНБО або мандат влади держави, а прецедент, коли щодо українських каналів застосовуються санкції, які спочатку були механізмом певних репресій до тих, хто не працює в українському правовому полі.

"Зареєстровані в Україні телеканали і ЗМІ отримують права - право на свободу слова, право на професію - і відповідальність. Коли ми говоримо про деструктивні дії, про ворожий вплив, про заклик до влади, розпалювання мови ворожнечі, то давайте подивимося на одне. У нас в Україні є величезна правоохоронна система, є величезна спецслужба, які отримують бюджети. є медіарегулятор - Національна рада з питань телебачення і радіомовлення - і суди", - сказав він.

За словами Томіленка, є в Україні і механізм застосування з боку держави претензій.

"Відповідно, механізм у журналістів і ЗМІ залучати адвокатів, юридичний захист і шукати правду. На сьогодні ми говоримо, що не були дотримані всі процедури. Є просто раптове блокування діяльності трьох українських телеканалів. Великих і з мільйонною аудиторією", - уточнив він.

Глава НСЖУ додав, що такий механізм відкриває можливості і для блокування інших телеканалів.

"Це спокуса для будь-якого президента чи владної команди. Завтра можна простимулювати відповідно канали Коломойського, Пінчука чи будь-які телеканали. Для цього є певне правове поле, в якому держава поважає свободу слова. Зараз ми говоримо про те, що прийнято більш політичне рішення", - завершив він.

Нагадаємо, що телеканали Віктора Медведчука "112", "ZIK" і "NewsOne" фінансує ТОВ "Торговий дім" Донські вугілля", яке веде свою діяльність в ОРЛО.