RU  UA

2014 рік мав навчити: експерт розповів, як Україні не допустити наступу Росії з Криму

Щоб захиститися від потенційного нападу Росії з території окупованого Криму, Україні необхідно максимально зміцнювати кримський напрямок або трохи перепланувати свою оборону, щоб вона була максимально мобільною.

Таку думку в ефірі Апостроф Live висловив член наглядової ради Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів.

Він додав, що в разі чого, Україна повинна мати можливість швидко перекидати на кримський напрямок війська або озброєння.

"Не треба плекати ілюзій щодо нашої здатності їх зупинити. Але наша мета насправді - нанести їм дуже значні втрати, при яких вони або зупиняться, або відмовляться від цієї ідеї. Нам потрібно постійно здорожувати вартість цієї операції. Чим більше ми концентруємо озброєння, військ, чим більше буде коштувати захоплення цього каналу, тим швидше вони відмовляться. Але, на жаль, я якоїсь додаткової інформації про те, щоб ми щось в цьому напрямку робили, не маю ", - сказав він.

Він також оцінив роль міжнародних партнерів України в цьому питанні.

"Ми завжди маємо право до них звернутися, а вони завжди мають право сказати нам, що вони стурбовані. Я думаю, що 2014 рік давно всіх мав навчити, що, крім нас, нам ніхто не допоможе. Тут треба розуміти таку важливу річ: нам обов'язково допоможуть тоді, коли ми самі собі дуже допомагаємо. А коли у нас, вибачте, в спецслужбі один заступник голови СБУ хоче вбити іншого, то я думаю, що наші західні партнери дуже серйозно сумніваються, що з нами можна працювати", - зазначив Андрусів .

Він додав, що хорошим історичним прикладом є Польща.

"Вона у Варшавській битві зупинила червону навалу. Тоді прозвучала досить відома фраза Черчілля, який сказав, що Польща сама себе врятувала, не дивлячись на те, що Захід думав, що з нею робити. Я думаю, що це наш єдиний шлях", - резюмував Андрусів.

Читайте також матеріал "Апострофа": У Криму кажуть, що готові захопити всю Україну - заступник голови Меджлісу.