RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

У США назвали переломний момент у відносинах Європи з Росією і порівняли їх з американськими гірками

На міжнародні відносини Євросоюзу з Росією впливає острах ЄС непередбачуваності Володимира Путіна, особливо за кілька місяців до відходу з посади канцлера ФРН Ангели Меркель, однак за спробами Євросоюзу примиритися з Росією завжди настають періоди конфронтації.

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" відомий американський політтехнолог-республіканець, письменник Дейн Вотерс.

Він прокоментував нещодавній візит Верховного представника Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля в Москву, через який його нещадно критикують в ЄС. В Кремлі тоді над ним пожартували, мовляв, "в США негрів лінчують, тому ви не можете звинувачувати нас в жорстокості до протестувальників", і взагалі досить погано поставилися до Борреля.

"Є велика різниця між тим, які відносини з Росією підтримують ЄС і які - США. Реальність в тому, що Євросоюз географічно ближче до Росії. Це впливає на те, як вибудовуються дипломатичні відносини. Думаю, коли Ангела Меркель піде (в цьому році закінчуються терміни її повноважень на посаді канцлера Німеччини - "Апостроф"), це завдасть сильного удару по відносинах ЄС і Росією, тому що вона була тією людиною, який могла вести діалог з Володимиром Путіним", - пояснив Вотерс дипломатичний програш ЄС Росії.

За його словами, для Європи зараз дуже напружені і важкі часи, тож ЄС наляканий Путіним і тим, що він здатний зробити.

"Я думаю, вони могли б бути більш рішучими з Путіним, діяти більш активно, щоб змусити його відчувати відповідальність. Мене не тішить те, що представник ЄС відвідав Москву, незважаючи на події, що відбуваються з Олексієм Навальним. Але відносини ЄС і США з Росією нагадують "американські гірки": вгору-вниз, вгору-вниз. Спроби примиритися з Росією можна зрозуміти, враховуючи ситуацію з "ковідом" і економічну невизначеність в Європі. Крім того, пандемія винесла наверх безліч давніх проблем, які існують між країнами в ЄС", - додав Вотерс.

Про те, чи розраховувати Україні на допомогу від нової влади США, читайте в матеріалі "Апострофа": "Якби Байден подзвонив Україні відразу, це б вам зашкодило - Дейн Вотерс".