RU  UA

Путін готує підступний план на Донбасі: може використовувати екс-соратника Януковича

Президент Росії Володимир Путін змінює тактику на окупованому Донбасі і намагатиметься створити в російських анклавах імітацію самостійності. В рамках цього процесу логічною виглядає поява інформації про можливе призначенням новим ватажком ЛДНР екс-міністра внутрішніх справ часів Януковича Захарченка.

Про це в ефірі Апостроф Live розповіла відома кримська активістка, журналістка і телеведуча Лариса Волошина.

"Захарченко – посадова особа, він пов’язаний з президентом-утікачем Януковичем. В принципі, якраз небажання зробити певні адміністративні висновки після побиття студентів, після подій в Раді і призвело до падіння режиму Януковича. Те, що Кремль зараз намагається замінити маріонеток на Донбасі представниками колишньої центральної української влади, говорить про те, що можливо вони готують якусь імітацію самостійності", - зауважила Волошина.

Вона пригадала виступ на форумі в Росії топ-пропагандистки Кремля Маргарити Симоньян, яка закликала "приєднати Донбас до Росії".

"Буквально протягом цього місяця у них відбувся великий форум – вони назвали це міжнародною конференцією – щодо майбутнього Донбасу. Там була присутня пані Симоньян – така собі російська віп-пропагандистка, голова російського пропагандистського концерну. Там вона закликала Путіна і Росію доєднати Донбас, дати Донбасу суб’єктність. Так це було. Одним з небезпечних дзвіночків на цьому псевдоміжнародному форумі були його резолюції про те, що найближчою ціллю є відновлення територіальної цілісності "ДНР" та "ЛНР". І їхня загальна ціль – це демонтаж української держави та створення на її теренах низки дружніх Росії держав", - пояснила журналістка.

Вона назвала це пропагандистське шоу частиною "багатоходівки" Кремля.

"Чому я звертаю на це увагу? Тому що насправді рік тому з’явилися документи так званих парламентів псевдореспублік, де вони визначали свої кордони в межах кордонів Донецької і Луганської областей. Це була заявка на подальшу окупацію, але чомусь рік була тиша. І ось за рік з’являється ціле пропагандистське шоу, у якому беруть участь віп-росіяни, де ця тема знову спливає. Ми знаємо, що для Путіна, коли він починає якусь гібридну агресію – нібито псевдовиступів народу, таких гібридних методів окупації – йому завжди потрібна легалізація. Чи то народні заходи, чи то якісь псевдоголосування, як це було в Криму. Ми знаємо, що Кримська рада ні за що не голосувала, там не було навіть кворуму. Але Путіну потрібна оця легалізація. Цей форум явно був такою легалізацією, де в принципі просувалася і вводилася на порядок денний ідея, яку Росія собі зарезервувала ще рік тому.

Тому цілком можливо, що Захарченко – частина цього плану. Він усе ж таки був віп-чиновником, він мав великі зв’язки у Києві. Багато з теперішніх працівників МВС, Нацгвардії, керівництва МВС знають його особисто. Між ними є якісь особисті стосунки. Тому цілком можливо, що призначення Захарченка – це якраз частина цього плану. У разі загострення він міг би бути певним посередником між Росією та можливими українськими зрадниками", - резюмувала Волошина.

Детальніше про те, чи буде Путін приєднувати Донбас, читайте в матеріалі "Апострофа": "Путін створив вдалий плацдарм на Донбасі, він не буде атакувати Україну з Росії- Лариса Волошина".