RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Названо серйозну причину, чому США не підуть на розміщення комплексів Patriot в Україні

Заява глави Офісу президента України Андрія Єрмака про розміщення на території України американських зенітно-ракетних комплексів Patriot піддала жару в і так жорсткий конфлікт Росії та України.

Переступити межу: чи налякає Єрмак Росію американськими "Патріотами"

Про це в коментарі "Апострофу" розповів колишній глава Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

"Я знаю з різних оперативних і політичних каналів, що для Росії розміщення американських Patriot в Україні - перехід кордону, "червоних ліній". Їх розміщення буде ще одним сигналом для Москви почати "гарячу" фазу конфлікту, можливо, не прямо проти України, але на територіях, які контролюються бойовиками, масштаб "захисту російськомовних" Кремлем може збільшитися. Це буде ще один виклик для України ", - заявив Маломуж.

На його думку, США не підуть на такий крок, як розміщення Patriot в Україні, з кількох причин, одна з яких - небажання надавати росіянам гіпотетичну можливість захоплення високотехнологічних ЗРК.

"Думаю, в нинішній ситуації, поки ще немає прямої агресії з боку Росії, США не підуть на поставки ракет Україні, вони навіть в Польщі викликають різку реакцію в Росії, а якщо їх розмістять в Україні - зрозуміло, що це буде новий виток конфронтації, вже не тільки Україна-Росія, а Росія-США. Крім того, США не хотіли б і того, щоб їх комплекси були захоплені, наприклад, яким-небудь спецназом Росії. Тобто, тут є геополітичний компонент, бажання американців не допустити гострої фази конфронтації і можливого захоплення американських ЗРК", - додає Маломуж.

Як повідомляв "Апостроф", 14 квітня ід час зустрічі в Брюсселі генсек НАТО Йенс Столтенберг і держсекретар США Ентоні Блінкен зробили заяву, в якій висловили необхідність подальшої підтримки України на тлі скупчення російських військ біля кордонів нашої держави.