RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Переступити межу: налякає чи Єрмак Росію американськими "Патріотами"

Заява глави Офісу Зеленського викликало здивування в експертів

Заява глави Офісу Зеленського викликало здивування в експертів ЗРК "Patriot" Фото: Getty Images

Глава Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв'ю виданню Time зробив досить несподівану заяву, в полуультіматівной формі закликавши США розмістити в Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot. За його словами, український уряд хоче побачити реальну підтримку з боку США, зокрема, сучасне озброєння, яке використовують країни-союзники. У тому, чим можуть закінчитися подібні заяви, розбирався "Апостроф".

Провокаційні Patriot

"Україна тримає оборону проти Росії не тільки заради себе, а й заради Заходу. А де США розміщують ракети Patriot? Найближчі знаходяться в Польщі. Вони повинні бути тут", - підкреслив Єрмак в своєму інтерв'ю.

Заява високопоставленого чиновника прозвучала на тлі зростаючої конфронтації як між Україною і Росією, так і між Росією і США. Так, буквально через кілька годин після заяви Єрмака пролунала ціла серія жорстких заяв від заступника глави МЗС Росії Сергія Рябкова. Зокрема, за його словами, США і НАТО свідомо перетворюють Україну на "порохову бочку", відповідальність за можливе загострення між Росією і Україною буде повністю на Києві і його кураторах на Заході. Разом з тим, РФ "зробить все, щоб забезпечити свою безпеку і безпеку своїх громадян" (мабуть, і тих, яким Москва роздала майже півмільйона паспортів в ОРДЛО), а США є противником Росії і робить все, щоб підірвати позиції РФ у всьому світі. Закінчив Рябков дуже недвозначною загрозою в стилі радянської дипломатії: Росія попереджає США, що "їм краще триматися подалі від Криму і Чорноморського узбережжя".

І хоча дзвінок президента США Джо Байдена лідеру РФ Володимиру Путіну може розрядити ситуацію, багато експертів і політиків сприйняли заяву Єрмака "в штики". Наприклад, член парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Сергій Рахманін назвав його бажання, м'яко кажучи, не збігаються з нашими можливостями.

"Patriot, звичайно, можна купити, якщо у нас є зайві 10,5 $ млрд, як у Польщі, яка купила 4 комплекси в 2017 році. Якщо Єрмак готовий домовитися зі США - будь ласка, але ця заява, звичайно, повністю безглузда. Тобто, грошей на це немає, та й після гіпотетичної поставки ЗРК їх постановка на бойове чергування, навчання персоналу і так далі, зайняла б місяці", - говорить Рахманін "Апострофу".

За його словами, Україні допоможуть не гіпотетичне розміщення американських ЗРК на нашій території, а рух до стандартів НАТО з цілком конкретною перспективою.

"Нам би допомогли не гіпотетичні поставки американських ЗРК, а закони, які ми обіцяли прийняти для того ж НАТО. До речі, ми відповідаємо стандартам НАТО більше, ніж деякі країни-члени Альянсу. Зокрема, є п'ять законів, які повинна прийняти Верховна Рада для підтвердження здатності бути сумісними з Альянсом, вони всі майже готові. Йдеться про закони про розвідку і про оборонні закупівлі, які вже прийняті. Крім цього, закон про СБУ може бути найближчим часом прийнятий, а нові закони про державну таємницю та про цивільний контроль вже відсотків на 80 готові", - додав нардеп.

Фото: УНІАН

Він акцентує увагу на тому, що влада повинна використовувати нинішню ситуацію, в якій Росія відкрито тисне на Україну і йде на конфронтацію з США, і подавати в НАТО заявку на План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).

"Ситуація зовсім не та, яка була в 2008 році на Бухарестському саміті, коли проти надання ПДЧ були Франція і Німеччина, а США просто нейтрально спостерігали. Ми повинні діяти - думаю, Зеленському потрібно було б з'їздити в Брюссель з Кулебою і поспілкуватися і з Столтенбергом і з Блінкеном, хоча б неофіційно", - вважає представник "Голосу".

Всупереч думці багатьох спостерігачів про те, що заява глави президентської канцелярії розпалює і так до межі розігріту обстановку в стосунках України, Росії та США, екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко вважає, що вона не змінить ситуацію.

"Американські ЗРК потрібні Україні, хоча від їх поставки до навчання персоналу, а тим більше постановки на бойове чергування, інтеграцію їх в нашу тактику і стратегію пройдуть місяці, а може роки. Питання ППО і ПРО дуже актуальне для нас, її треба зміцнювати", - вважає екс-дипломат, відзначаючи, що "драйверами для нинішнього загострення ситуації є не заява Єрмака, і потрібно зниження градуса, але не Києвом, а нашими західними партнерами".

Перейти червону лінію

Акцентує увагу на тому, що Єрмак своєю заявою піддав жару в і так жорсткий конфлікт Росії та України, колишній глава СЗР Микола Маломуж.

"Я знаю з різних оперативних і політичних каналів, що для Росії розміщення американських Patriot в Україні - перехід кордону, "червона лінія". Їх розміщення буде ще одним сигналом для Москви почати "гарячу" фазу конфлікту, можливо, не прямо проти України, але на територіях, які контролюються бойовиками, масштаб "захисту російськомовних" Кремлем може збільшитися. Це буде ще один виклик для України", - каже колишній глава Служби зовнішньої розвідки.

Навчання ЗСУ «Об'єднані зусилля – 2020»Фото: president.gov.ua

На його думку, США не підуть на такий крок, як розміщення Patriot в Україні, з кількох причин, одна з яких - небажання надавати росіянам гіпотетичну можливість захоплення високотехнологічних ЗРК.

"Думаю, в нинішній ситуації, поки ще немає прямої агресії з боку Росії, США не піде на поставки ракет Україні, вони навіть в Польщі викликають різку реакцію в Росії, якщо їх розмістять в Україні - зрозуміло, що це буде новий виток конфронтації, вже не тільки Україна-Росія, а Росія-США. Крім того, США не хотіли б і того, щоб їх комплекси були захоплені, наприклад, яким-небудь спецназом Росії. Тобто, тут є геополітичний компонент, бажання американців не допустити гострої фази конфронтації і можливого захоплення американських ЗРК", - додає Маломуж.

На Байдена сподівайся, а сам не зівай

У цілому, головна проблема - в нас самих. Маломуж вважає, що швидше за все, США поставлять Україні новітню зброю, боєприпаси, системи ППО, радіорозвідки, контрбатарейні системи. Але Україні треба концентруватися на розвитку своєї армії і систем озброєння, - тут вже ніяких питань, на відміну від ситуації з Patriot, не буде. Україна має напрацювання і в авіації, і в бронетехніці, і у виробництві ракет, їх потрібно активно впроваджувати в війська. Комплектуючі можна імпортувати і з США або інших країн - наприклад, авіоніку, системи наведення, радіорозвідки, обладнання для протидії кібератакам і навпаки їх організації. На жаль, за 7 років війни ми практично не просунулися в цих важливих напрямках.

Водночас, за словами Маломужа, поставки Patriot - виклик Росії на пряму дуель зі США, яка буде відбуватися на території України і загроза розгортання як мінімум регіональних бойових дій на Донбасі, а максимум - повномасштабна війна.

"Просто заявляти, що ми отримаємо ще якусь потужну зброю - по-перше, її поставка під великим питанням, а по-друге, це крок до нового витка напруження з Москвою, яка розмістить свої ударні системи біля українських кордонів", - підсумовує Маломуж.

Але, схоже, на слова Єрмака про системах Patriot ніхто не звернув увагу - ні в Росії, ні в Штатах. У Вашингтоні налаштовані на зниження напруження. Дзвінок президента США Джо Байдена Володимиру Путіну і пропозиція зустрітися "в третій країні", щоб поговорити - яскраве тому підтвердження. Втім, це абсолютно не означає, що в якийсь зручний момент, в разі, якщо переговори підуть якось не так, в Кремлі не згадають про слова Єрмака, як про дуже зручний casus belli.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України