RU  UA

Баланс закінчився: білоруський журналіст пояснив, чому Лукашенко здався Путіну

Після придушення масових протестів в Білорусі невизнаний президент цієї країни Олександр Лукашенко став повністю контрольованим Кремлем, де добре розуміють, що Лукашенко сам стримує інтеграцію Білорусі до Європи і сприяє втіленню намірів Путіна по відновленню СРСР.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів кореспондент Української служби "Радіо Свобода" в Мінську з 1994 року, з 2000 року – Білоруської служби "Радіо Свобода" Валерій Калиновський.

"Президент РФ Володимир Путін не раз заявляв, що Білорусь має інтегруватися в "Союзну державу" - він мріє про аншлюз Білорусі, приєднання її якимось чином з метою повернення до Радянської імперії. По суті, він хоче загарбання Білорусі і позбавлення її суверенітету і незалежності, щоб вона не "відійшла" далеко, не інтегрувалася з Європою, як Україна, щоб вона і надалі була прив'язана до Росії, щоб в країні не з'являлися ніякі національні сили", - пояснив Калиновський.

Калиновський пояснив, що невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко вигідний Кремлю тим, що він сам протистоїть євроінтеграції Білорусі.

"Лукашенко Кремлю вигідний. Хоча він, принаймні до 2020 року, заявляв, що не хоче аншлюзу, але погоджувався на інтеграцію з Росією, на "Союзну державу", якісь спільні структури. Довгий час Лукашенко балансував між добрими відносинами з РФ, Україною, Євросоюзом, навіть США. Тепер таких можливостей для маневру в нього немає і Путін може робити з ним набагато більше, ніж було до цього. Фактично, Путін вже змусив Лукашенка відмовитися від транзиту нафтопродуктів у Латвію на користь Росії, просунув ідею перебування військ Повітряних сил РФ на військовій базі в Гродненській області", - додав Калиновський.

За словами журналіста, також за всі ці роки Путін назбирав чимало компромату на Лукашенка.

"У Путіна багато компромату на Лукашенка, про його зниклих і вбитих опонентів, про різні афери. Він також впливає і на його оточення, силові структури. Щоб вижити, Лукашенку потрібна політична підтримка Росії і з боку силовиків, і економічно - білоруська економіка неефективна. ...Влітку минулого року врятувала Лукашенка саме Росія, хоча Путін не показував настільки, що він за Лукашенка. Коли Лукашенко настільки ослаб і тримався "на волоску", коли він не знав, чи підтримає його силовий блок, Путін визнав Лукашенка, надав йому кредит, і вся владна вертикаль Білорусі знову зцементувалася навколо Лукашенка", - резюмував Калиновський.