RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

США пішли на несподіваний маневр в Чорному морі: фото

В Чорне море направився патрульний катер Берегової охорони США "Гамільтон" після того, як Сполучені Штати нещодавно скасували відправку двох військових кораблів.

Про це йдеться в повідомленні Шостого флоту США у Twitter.

"Гамільтон" направляється в Чорне море після навчань з есмінцем USS Roosvelt в Егейському морі.

У Шостому флоті повідомляють, що USCG Cutter Hamilton буде працювати з союзниками США по НАТО і партнерами в Чорноморському регіоні.

Інформацію про візит американського катера прокоментував колишній постійний представник президента України в АР Крим, а також експерт (ad hoc) ОБСЄ Борис Бабін. Він звернув увагу на те, що морське право не обмежує пересування прикордонних суден, яким є "Гамільтон", як і приміром, український "Гетьман Сагайдачний".

"Специфіка ситуації у тому, що Конвенція Монтре, про яку так багато писано та сказано, узагалі не обмежує пересування протоками прикордонних суден під будь-яким прапором. Бо це не судна військово-морських сил. У 1936 році про ці питання укладачі угоди просто забули. Звісно, США може в рамках загальної ввічливості заздалегідь повідомити Анкару про планований прохід, але відмовити Туреччина не може. І обмежити час перебування у Чорному морі для "Гамільтона" також", - пояснив Бабін суть неординарної ситуації.

Він також додав, що зазвичай через протоки вільно ходять, зокрема для навчань ЄС FRONTEX, болгарські та румунські прикордонники, а дуже нечасто - російські.

"А тут - США", - наголосив Бабін.

Як повідомляв "Апостроф", Велика Британія планує направити в Чорне море ескадрений міноносець і протичовновий фрегат у травні поточного року на знак солідарності з Україною і союзниками по НАТО в регіоні на тлі стягування Росією військ до українських кордонів.