RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Зеленський провів велику прес-конференцію: фото, відео і всі подробиці

У четвер, 20 травня, пройшла велика прес-конференція президента України Володимира Зеленського про підсумки його роботи на посаді глави держави за два роки і першочергові завдання на найближчий час.

"Апостроф" буде стежив за всіма подіями в онлайн-трансляції.

14:26 Зеленський про вакцинацію від коронавірусу: "У нас зараз контрактів десь на 47 млн вакцин, що відповідає кількості населення, якщо не брати до уваги дітей. Це максимальна кількість, яку можна було знайти. Ми не країна ЄС, ми не країна НАТО, ми не в пріоритеті в питанні поставок вакцин ... Ми всі працювали, коли зрозуміли, що вакцин у України просто може не бути. Я вважаю, що це дуже несправедлива ситуація в світі. Ми розуміємо, що у нас немає такого гучного голосу серед країн".

14:25 Зеленський про можливий референдум по Донбасу: "Я не готовий говорити зараз, зради не буде, я гарант Конституції".

14:23 Зеленський про справу Шеремета: "Якби я 100% вірив що це дівчина (Дугарь, - ред.) має відношення до вбивства, я б з нею не листувався. Я не знаю хто вбив Шеремета. Якби я знав, я б все зробив, що б цих людей заарештували. мені дуже шкода, що ми втратили журналіста. При мені жоден журналіст не загинув".

14:12 Зеленський про зустріч Байдена і Путіна: "Я вважаю, що ця зустріч потрібна. Байден знає мою позицію, ми обговорювали це з держсекретарем США. Вони обговорюватимуть українське питання тільки в тому аспекті, який обговорюють з нами. Упевнений, що ризики є. Я вважаю, що великий ризик, що США можуть скасувати санкції. Росія може натиснути на США і зняти санкції з "Північного потоку-2". Я вважаю, що це буде програш США, особисто Байдена. Це буде велика геополітична перемога Путіна. Я знаю, що різні думки з цього приводу у партнерів. Я знаю, що немає спільної позиції і думки... На це США можуть піти, якщо вони розмінюються на щось дуже серйозне".

13:56 Зеленський про план Б щодо Донбасу: "Ми не закрили ще план А, через коронавірусу. Чому не зупиняємо нормандський формат. Тому що іншого майданчика немає. Я виступаю за пряму розмову з президентом Росії. З приводу ескалації, вона завжди присутня. Зараз складна ситуація, 35 тис. військових знаходиться в Криму, на Донбасі теж ... Ми бачимо зараз дуже повільне зменшення кількості військових РФ, вони відходять дуже повільно. Тільки 3,5 тис. в Криму і все. Серйозна ситуація. І така напруга може бути до кінця навчань, мінімум до вересня. Коли почався режим припинення вогню, за ті сім місяців, поки працював цей режим, зменшилася кількість загиблих і поранених. Не потрібно втрачати діалог, наші партнери підтримують формат і не бачать альтернативи. Буде пряма розмова з президентом РФ, я бачу ще варіант залучення США в цю дискусію. У нас немає з вами іншого шансу. Ми повинні припинити війну. Я дуже цього хочу".

12:56 Зеленський про Порошенко: "Я реальний вирок для нього, коли пішов в президенти".

13:47 Зеленський про роботу з інвесторами: "Залучати інвесторів, повірте мені, дуже важко. Вони не хочуть ризикувати капіталом. У нас є, на жаль, ризиковані місця уздовж контактної лінії (на Донбасі, - ред.).

За його словами, саме з цієї причини економічний форум проводили в Маріуполі, щоб інвестори бачили, що там безпечно. І саме з цієї причини він разом з офіційними представниками інших країн відвідує Донбас.

13:42 Зеленський про "Велике будівництві": "Дороги повинні бути вітриною країни. Ця програма, коли я її закінчу? Коли закінчаться погані державні дороги. Я відповідаю за це якість, я хочу, я тисну, я ставлю питання ... Завдяки моїм "чому" 158 мостів побудовано. Мене цікавлять теми, якість, чому саме ті регіони ".

12:29 Зеленський заявив, що Росія дуже болісно реагує на будь-яку підтримку Кримської платформи і участь в інших країн в цьому саміті.

13:22 Зеленський заявив, що санкції, які вводить Україна, не пов'язані з впливом США.

13:17 Зеленський про олігархів і зв'язки з ними: "Ми розуміємо, де зараз Медведчук, що зараз з Коломойським. У них більше немає того впливу, що був... Є результат, він є, якщо ви його не бачите - то потрібно стежити ... Мені здається, що дуже важливо, щоб ви прочитали про що закон про олігархів ".

13:16 Зеленський заявив, що поки рано говорити про його другий президентський термін.

13:15 Зеленський заявив, що екс-міністр економіки Ігор Петрашко буде працювати в Офісі президента з координації земельної реформи: "Він великий фахівець в цьому питанні".

Президент додав, що був проти звільнення Степанова, і зізнався, що боявся дестабілізації в коронавірусний період, проте ситуація загострилася настільки, що співпраця зі Степановим руйнувала роботу Кабміну.

13:07 Зеленський заявив, що до питання референдумів потрібно ставитися обережно: "Закон про місцеві референдуми... Ці референдуми будуть частіше з ініціативи місцевої влади. З приводу державного референдуму, я вважаю, що сьогодні це повинно бути найважливіше питання, яке є сьогодні - це ситуація на Донбасі. Я впевнений, що через деякий час, тому що у нас кілька планів по припиненню війни і повернення наших територій і людей, ми представимо референдум з такою тематикою. УУе може бути один з планів, якщо не спрацює інший" .

12:50 Зеленський прокоментував справу Шеремета і сказав, що не втручається в роботу правоохоронців. Він додав, що Яна Дугарь йому писала особисто і показав журналістові повідомлення від неї. Президент натякнув, що якщо будуть докази, що були звинувачені люди, які не винні, то можлива розмова з Аваковим про його відповідність займаній посаді

12:45 Зеленський про закон про олігархів: "Називати їх прізвища не буду, не боюся нікого. Вважаю, що 13 - це за інформацією секретаря РНБО. Давайте про критерії, і тоді будемо розуміти, скільки їх в Україні. Закон в принципі він готовий , але є кілька деталей. Він з'явиться на наступному тижні. ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми хочемо вбити вплив олігархічної системи в нашій країні. Впливу на мас-медіа не буде, на політику, чиновників не може бути. Але якщо це буде, то ці люди будуть отримувати квиток під назвою олігарх в спеціальному реєстрі. І можуть втратити активи, які перебувають за кордоном. Не через санкції, а завдяки появі такого поняття на законодавчому рівні як олігарх. Ніхто нікого не вбиває, всі хочуть, щоб великий бізнес залишався" .

12:31 "Закінчується епоха Медведчука... Епоха корупції завершується, ми зробили багато кроків вперед. Останнім часом почали працювати дуже потужно і прокурори, і СБУ, і поліція. Ми бачимо сьогодні були арештовані два головних злодія в законі... З приводу корупції - ми чистимо вертикалі, побудовані великим бізнесом... Епоха бідності - це найскладніше. Те, що я до цього сказав, залежить від моєї волі і підтримки правоохоронців... Що стосується бідності - непросто, не все залежить від мене. Тисну на уряд, щоб збільшували мінімалку, пенсію, їм непросто зі мною, з наповненням бюджету. Епоха бідності закінчиться, коли всі будуть платити податки, коли буде дерегуляція, це все буде", - сказав президент.

12:26 Зеленський заявив про небезпеку видачі російських паспортів на Донбасі, нагадавши, що це було в Криму.

12:24 Зеленський про ситуацію на Донбасі: "Так і є, вирішення питання війни, деокупація наших територій, це пріоритетне питання, воно є і залишається. Довго йде цей процес.... У нас був великий крок - про припинення вогню... У 10 разів було зменшено кількість обстрілів, поранених, загиблих.... Що далі? Далі кілька напрямків. Ми будемо далі йти в "нормандському форматі". Я відчувають підтримку Меркель і Макрона, вона знають мою думку. Я вважаю, що вони останнім часом послаблюють свої позиції щодо Росії".

12:21 Зеленський розповів про святкування Дня Незалежності, планується зокрема військовий парад і концерт українських зірок на "Олімпійському".

22 серпня будуть відзначати великих українців: це буде щорічна премія для тих, хто прославляє Україну за межами країни. 23 серпня будуть підняті величезні прапори по всій Україні. Тоді ж відбудеться перший саміт з деокупації півострова Крим, на "Кримську платформу" приїдуть багато представників різних країн, будуть підписані важливі документ. Запрошено президентів, прем'єрів і глав МЗС різних країн.

24 серпня відбудеться військовий парад до 30-річчя незалежності: пройде на воді в Одесі і на суші в Києві.

12:18 Зеленський презентував логотип "30 років Незалежності України".

12:14 Зеленський додав, що одним із пріоритетів є мир: "Ми будуємо країну без війни. Це залежить від нашої армії, вона повинна бути потужна, всюди, на суші, у воді, в повітрі. Зараз великі загрози в кіберпросторі".

12:06 Зеленський привітав українців з Днем вишиванки і заявив, що місце прес-конференції вибрано не випадково.

"Ми повинні пам'ятати про минуле, розуміти те, в якому стані ми зараз знаходимося і що будемо робити. Думати і будувати майбутнє. Будувати нашу незалежність і наше майбутнє. Побудувати дійсно країну мрії, підняти нашу країну високо вгору, як піднімається "Антонов", - сказав президент.

"Ми будуємо країну без олігархів... Ми будуємо сьогодні країну, яка не чекає тільки на санкційну політику інших країн, яка сама проводить потужну санкційну політику проти пропагандистів, контрабандистів, "злодіїв у законі". Ми будуємо сьогодні країну, де всі будуть рівними перед законом. Ми будуємо нову судову реформу... Ми будуємо країну в смартфоні. Ми йдемо вперед. Ми будуємо країну, яка будує... Ми будуємо країну, де земля належить народу - не гасло, а це дійсно так".

12:04 Починається велика прес-конференція Зеленського.

11:30 Кортеж Володимира Зеленського заїхав на територію "Антонова".

11:15 Біля основного входу в "Антонов" чергує тільки одна машина поліції. Втім через дорогу стоять два автобуси з правоохоронцями. Крім того, працюють співробітники Нацгвардії.

10:56 Всі відвідувачі прес-конференції Зеленського проходять через металошукачі, на території обладнані зони - для самої конференції і для фуршету.

10:47 Журналістів почали пускати на завод "Антонов", де пройде прес-конференція Зеленського. У черзі стоять не менше сотні представників ЗМІ, їх ретельно перевіряють на вході.

10:45 У Києві готуються до прес-конференції Зеленського - комунальники з самого ранку стрижуть газони і метуть вулиці.

Також упорядковують територію, прилеглу до заводу "Антонов", де пройде брифінг.

"Це буде досить велика і докладна розмову, щоб можна було підвести підсумки перших двох років каденції Володимира Зеленського, обговорити ключові напрямки роботи і рішення, які повинні бути прийняті протягом третього року", - заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Нагадаємо, в минулому році прес-конференція Зеленського проходила в Маріїнському парку, а його перше велике спілкування з пресою в якості президента відбулося в жовтні 2019 року в форматі прес-марафону - тоді глава держави відповідав на запитання журналістів на протязі 14 годин.