RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Зеленський підірвав мережі своїм фото в День вишиванки - в ОПУ відповіли на претензію українців

У четвер, 20 травня, відзначається День вишиванки - свято, яке надзвичайно люблять в Україні. В цей день президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем вишиванки, однак фото президента і його вишиванка збурили громадськість. Главі держави закинули, що його вишиванка більш нагадує російську косоворотку, а не українську вишиванку.

День вишиванки: короткі вітання і найкращі відеолистівки

"Апостроф" зібрав реакцію українців і все, що відомо про вишиванку Володимира Зеленського.

"Вишита сорочка – наша гордість, наш символ і скарб. Вона – наша сила й ідентичність. Вона – одне з сердець України, яке ніколи не перестане битися. З Днем вишиванки!", - цей свій допис президент Володимир Зеленський проілюстрував фото з дружиною Оленою, на якому президентське подружжя одягнуте у вишиті сорочки в одній стилістиці.

Однак українці вказали президенту на те, що крій його вишиванки нехарактерний для українського національного однострою.

Як з'ясувалося згодом, вишиванки Володимира Зеленського і його дружини Олени створені українським дизайнером Артемом Климчуком на основі українських традицій крою та орнаментів.

"Вишиванки Володимира Зеленського та Олени Зеленської, які й потрапили під немотивований злісний хейт відомої політичної групи, зроблені українським дизайнером Артемом Климчуком (бренд artemklimchuk) і на основі українських традицій крою, підбору орнаментів", - зазначив радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк в коментарі Укрінформу.

Про створення вишиванки для президента розповів і її автор дизайнер Артем Климчук.

"Під час створення вишиванки для Володимира, за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для сходу України бічний розріз на сорочці був широко поширеним елементом. Він був дуже популярний в XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз. Також ми використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок квадратної форми. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретязь, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях", - розповів Климчук журналу Vogue.

Як повідомляв "Апостроф", 20 травня, коли в Україні відзначають День вишиванки, народні депутати прийшли на засідання в Раду в традиційних українських строях.