RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Переконував Кремль шантажувати Україну: з'явилася третя порція скандальних плівок Медведчука

Оприлюднено нову частину телефонних розмов людини з голосом, схожим на голос лідера "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, в яких він з Кремлем і лідерами бойовиків Донбасу обговорював поставки вугілля з так званих "ДНР" і "ЛНР".

Чергову, третю частину "плівок Медведчука" опублікував Bihus.info.

"І поки влада запевняла, що Україна купувати вугілля у бойовиків не буде, Медведчук вже два місяці вів переговори", - йдеться в сюжеті.

В опублікованих матеріалах Медведчук нібито говорить у розмові з заступником голови уряду РФ Дмитром Козаком, що Україна буде купувати вугілля у бойовиків ДНР/ЛНР через фірму посередника, яка потім буде продавати вугілля Центренерго.

Крім того, Медведчук пропонував постачати з України на окуповані території продовольство в обмін на вугілля, проте в Кремлі відмовилися, пославшись на те, що там потрібні гроші. Разом з тим, за даними Bihus.info, Медведчук переконував Кремль шантажувати Україну дефіцитом вугілля.

Як стверджують розслідувачі, гроші за вугілля з окупованих територій бойовикам нібито возила Служба безпеки України. Передачу грошей контролював особисто Медведчук і перша частина коштів була передана бойовикам 31 грудня 2014 року, а другий транш планувався на 5 січня.

"Після передачі грошей бойовики не відправили вугілля в Україну, і перед другим траншем Медведчуку довелося просити Москву вплинути на своїх маріонеток", - йдеться в сюжеті.

Втручання Москви призвело до того, що вугілля все ж передали Україні. За даними розслідувачів, Медведчук отримав за своє посередництво в питанні вугілля третину мільярда гривень.

Як повідомляв "Апостроф", в попередній частині "плівок Медведчука" фігурував його кум Володимир Путін, п'ятий президент України Петро Порошенко, олігарх Ринат Ахметов і бойовики ОРДЛО.