RU  UA

У список РНБО потрапили люди, які воюють за Україну: екс-нардеп вказав на "російський слід"

В санкційному списку РНБО проти "злодіїв в законі" є люди, які не є ні терористами, ні контрабандистами, ні злочинцями, вони - бійці добровольчих батальйонів. Це чеченці, які воюють за Україну, а після введення в дію рішення РНБО цих людей можуть вислати до Росії, яка цього дуже прагне.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів український політик, громадський діяч, позафракційний народний депутат України VIII скликання Борислав Береза.

"Коли я перевірив інформацію про те, що в списку контрабандистів і "злодіїв в законі" є громадяни РФ, які воюють за Україну, з'ясувалося, що це правда - в списку РНБО є люди з батальйону імені Шейха Мансура. Голова Нацполіції Ігор Клименко пообіцяв, що цих людей не видадуть Росії. Ще я з'ясував, що декого з санкційного списку підозрюють в Україні у скоєнні певних злочинів і ця людина готова постати перед правосуддям", - розповів політик деталі гучної справи.

За словами Берези, ці люди мають громадянство РФ і перебувають там в розшуку, а в Україні вони знаходяться вже сім років, захищаючи її суверенітет і територіальну цілісність.

"Питання щодо цих людей полягає в тому, що факт знаходження їх у списку терористів в Україні означає, що вони не можуть виїхати в жодну країну - ніхто їм не дасть політичний притулок. А видати Україна їх повинна тільки Росії", - додав Береза.

При цьому, як наголосив екс-нардеп, списки, в які потрапили чеченці, складали в РНБО.

"Ще більш цікава історія відкрилася після того, коли я почав з'ясовувати, хто складав ці списки. В СБУ кажуть - не ми, в МВС кажуть - не ми, але всі тихенько кивають: РНБО. Я не хочу говорити про те, що хтось в РНБО взяв гроші і вніс цих людей до санкційного списку. Але дивлячись на такі самі списки контрабандистів, куди одні потрапили, інших - "забули", або списки "злодіїв в законі", де багатьох теж "забули"...Можу сказати одне: Росія дуже хоче отримати деяких людей, тут можуть бути і будь-які гроші, і домовленості", - резюмував Береза.