RU  UA

На черзі - палички для вух: еколог пояснила, що не так з ідеєю заборони пластикових пакетів

Законопроект про заборону розповсюдження пластикових пакетів не вирішує в цілому питання забруднення пластиком і поліетиленом.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Темочко.

Вона зазначила, що це все ж крок до вирішення проблеми, але він не дуже ефективний. Її здивував той факт, що депутати вирішили йти дрібними і недостатньо ефективними кроками.

За словами Темочко, зараз в Раді є законопроект про управління відходами, який охоплює весь спектр відходів.

"Зокрема весь спектр пластика, поліетиленів. І цей базовий закон повинен бути прийнятий до розгляду окремих секторальних законів. На сьогоднішній день вилучення з обігу поліетиленових пакетів з 2023 року виглядає скоріше не як спроба законодавчо врегулювати цю серйозну екологічну проблему, а просто як спроба зробити піар-крок назустріч суспільству, яке вже втомилося чекати вирішення екологічних проблем, пов'язаних з усіма відходами", - сказала вона.

Також експерт висловила думку, що прийнятий закон ніяк не допоможе застосувати інструменти до порушників.

Вона підкреслила, що для того, щоб стягувати штраф, потрібно прийняти чіткі законодавчі кроки.

"Тому що ці штрафи будуть нараховані, але що буде з тими, хто їх не буде платити ?! Там дуже складна процедура, яка на сьогоднішній день в практичному житті неефективна", - сказала вона.

У зв'язку з цим еколог закликала депутатів відмовитися від цих короткострокових і неефективних заходів і почати приймати системні рішення.

На завершення вона додала, що боротьба з поліетиленом має на увазі заборону і переліку таких речей, як тара і упаковка з поліетилену.

"Тому що зараз у нас є законодавство, яке стосується поводження з пластиковими пакетами, потім треба буде приймати законодавство в сфері поводження з пластиковим посудом або в сфері поводження з паличками для вух. Вони, до речі, не менше за поліетиленові пакети забруднюють навколишнє середовище і шкодять екосистемам", - завершила вона.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Закон про відмову від пластикових пакетів - це піар, потрібні інші рішення - еколог Тетяна Темочко