RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Рейтинг Путіна різко впав: росіяни назвали топ-20 видатних особистостей в історії

У травні 2021 року серед найвидатніших особистостей на думку росіян виявилися: Йосип Сталін (39%), Володимир Ленін (30%), Олександр Пушкін (23%), Петро I (19%) і Володимир Путін (15%).

Про це свідчать дані опитування "Левада-Центру".

Відзначається, що в порівнянні з минулим опитуванням, який проводили в 2017 році, в два рази скоротилася частка тих, хто називав Путіна серед найвидатніших особистостей: з 34% до 15%.

"Радянські імена-символи, починаючи з Леніна і Сталіна (інші революціонери і більшовики остаточно пішли з колективної пам'яті) і кінчаючи найвідомішим полководцем - Жуковим, слабшають, але їм на зміну не приходять нові. Ніяких нових значущих символічних фігур, починаючи з 1989 року, в списку хоча б 20 найбільш важливих імен не виникло ", - говорить соціолог Лев Гудков.

Більш того, за його словами, останнє опитування фіксує явні ознаки деградації цього смислового поля: загальне число згадок скоротилося з 2008 року в 1,6 рази.

"Можливо, це наслідок посиленої цензури і насильницького насадження "традиційних цінностей", в дійсності мало значущих для суспільства, але можливо і реакція примітивізації масової свідомості, характерна для всіх авторитарних режимів, придушення іманентних механізмів інновацій", - додав соціолог.

Читайте також: Існує два варіанти загибелі путінського режиму - журналіст Ігор Яковенко