RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Велика вода в Криму: чи знизилася загроза захоплення Росією Північно-Кримського каналу

Навіть попри катастрофічні паводки в Криму, в результаті яких водосховища окупованого півострова наповнилися, загроза захоплення Північно-Кримського каналу на материковій частині України не зникла.

Про це колишній представник президента України в Криму Борис Бабин розповів в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, є водосховища, які дійсно заповнилися, але це не означає, що в Криму водна криза закінчився.

Адже вона викликана не тільки браком води у водосховищах, а непридатними системами водорозподілу, каналізаційними мережами, а також виниклим перенаселенням. Такі міста, як Севастополь, Ялта та Сімферополь об'єктивно не розраховані на ту кількість споживачів, яких Росія завезла.

"А друге - вода з Кримського каналу йшла на зовсім інші потреби, аніж вода з водосховищ. Тому відсутність води з материкової України все одно провокуватиме росіян на різні дії. Слід очікувати нових провокацій і нову ескалацію в цій сфері", - каже Бабин.

На його думку, певний час росіяни можуть бути не настільки активними, хоча такі прогнози він би не давав.

«У них зараз інше завдання - інформаційно затьмарити, заглушити проведення саміту "Кримська платформа" в серпні. Вони будуть придумувати все що завгодно, щоб змінити інформаційний порядок денний. Тому я не виключаю, що "водний фактор" також буде використовуватися", - припустив колишній чиновник.

Він нагадав, що Росія планує на осінь військові навчання "Захід - 2021".

"Логістика РФ дозволяє їй передислокувати значні військові контингенти в Крим і з Криму. Міст, траси - все це було потрібно Росії для передислокації своїх угруповань", - резюмував експерт.

Більше читайте на "Апострофі": "У Криму - спалах кишкових інфекцій, але можливі і більш небезпечні захворювання - Борис Бабин".