RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Винні у всьому "бояри": як влаштовані "вибори" в Росії і яка зараз підтримка у партії Путіна

Зараз популярність партії влади "Єдина Росія" в РФ падає швидше за популярність президента Володимира Путіна. Однак його режим збирається за рахунок "електоральних султанатів" та адміністративної вертикалі отримати більшість на майбутніх виборах в Держдуму.

Про це "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

"За образ Путіна уява співвітчизників чіпляється, а за образ представників партій і регіонального керівництва - якось не дуже. Життя не змінюється на краще, і винен в цьому, звичайно, не Путін, а хтось типу поганих бояр. Але я не думаю, що у "Єдиної Росії" все дуже погано з підтримкою на виборах. Ситуація дійсно стає гіршою, але нинішня модель голосування гарантує більшість партії президента. Вона не обов'язково буде конституційною - 66%, але більше половини вони зберуть, мені здається, гарантовано", - зазначив політолог.

Орєшкін додав, що ЛДПР, "Справедлива Росія" і комуністи "звикли клювати пшоно з кремлівської долоньки". Але виборами займається не Путін, а глава його адміністрації Сергій Кирієнко - а він людина раціональна і вважає, що зайві 500 тис. голосів на користь "Єдиної Росії" - стануть в нагоді.

"Єдиній Росії" треба набрати 40 млн голосів, при тому, що близько 60-65 млн людей - це буде сумарна явка. Так що Донбас не зробить вирішального внеску у результат "Єдиної Росії". Вирішальний внесок складається з трьох складових. Перший - це реальні виборці, які підтримують Путіна і владу просто тому, що це влада. Зараз їх число оцінюються в 25-30%, 18-20 млн людей.

Крім того, є таке поняття, як електоральні султанати, де результати голосування "малюються" місцевою владою, наприклад, це Кемеровська область. Це в сумі близько 15 млн виборців, але зате там дуже високі показники явки - звичайно, вони не справжні, - і дуже високі показники електоральної консолідації навколо "Єдиної Росії".

Третя складова - це так званий "приводний" електорат, це люди, які працюють на великих державних або державно-приватних підприємствах. Близько 5 млн такого електорату проголосує за "Єдину Росію".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Налякати українців: чого хоче домогтися Путін в "Л-ДНР" перед виборами в Держдуму.