RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

США і Британія пригрозили Росії санкціями, якщо буде шантажувати Україну газом

Голови комітетів закордонних справ з парламентів США, Європи та України виступили зі спільною заявою, розкритикувавши проект російсько-німецького газопроводу Північний потік-2.

Про це йдеться в тексті заяви Комітету у закордонних справах Сенату США, текст якого опублікований на сайті глави комітету Сенату США з міжнародних відносин Боба Менендеса.

Відзначається, що голови комітетів з міжнародних справ парламентів продовжують виступати проти будівництва газопроводу і висловлюють жаль з приводу недавнього рішення США та Німеччини відновити проект.

"Ми вважаємо "Північний потік-2" геополітичним проектом, спрямованим на розширення впливу Росії на Європу шляхом домінування на енергетичному ринку", - наголошується в тексті заяви.

Також вказується, що завершення будівництва проекту зміцнить вплив російського газу в європейських енергопоставках, піддасть небезпеці національну безпеку країн-членів Євросоюзу і США, а також загрожуватиме "і без того нестійкій безпеці і суверенітету України".

Законодавці наполягають на тому, що будь-які майбутні угоди по "Північному потоку-2" повинні включати консультації в рамках трансатлантичних інститутів.

"Подібна дипломатія повинна проходити з урахуванням фундаментального принципу - протистояння російської агресії в усіх країнах - членах НАТО і ЄС і врахування інтересів в області національної безпеки наших партнерів у Центральній та Східній Європі", - вимагають парламентарії.

Раніше кандидат у канцлери ФРН від блоку ХДС / ХСС Армін Лашет заявив, що якщо Росія буде використовувати газопровід "Північний потік-2", будівництво якого планують завершити вже цього літа, для агресивного тиску на Україну, Берлін виступить за підтримку санкцій на рівні Євросоюзу.