RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чи може Україна увійти в НАТО під час війни: в Альянсі дали несподівану відповідь

У Північноатлантичному договорі немає такої норми, яка забороняла б вступ країни до Альянсу під час військових дій на її території.

Про це Глава представництва НАТО в Україні Олександр Вінніков заявив в інтерв'ю "Європейській правді".

"У Вашингтонському договорі НАТО немає такої норми. Втім, зрештою союзники мають бути переконані, що вступ нового члена посилить безпеку Альянсу. Саме тому це рішення приймається колективно", - зазначив дипломат.

Він також зазначив, що у військово-політичному блоці мають намір і надалі вважати агресивні дії Росії червоною лінією.

Крім того, Вінніков пояснив, як Альянс може допомогти Україні в поверненні територіальній цілісності та контролю над територіальними водами.

Посол перерахував практичні кроки в цьому напрямку, такі як збільшення кількості кораблів в Чорному морі та польотів літаків над ним.

"Сили НАТО розміщено в Румунії, кораблі НАТО заходять в українські порти, ми проводимо спільні навчання. Нинішній Sea Breeze - найбільший в історії, в ньому взяли участь понад 30 країн. Все це - чіткі, конкретні кроки солідарності та підтримки, які ми плануємо продовжувати", - сказав Вінніков.

Раніше Володимир Зеленський закликав НАТО посилити присутність в Чорному морі, тому, що активна мілітаризація Кримського півострова поставила під загрозу морське судноплавство і торгівлю в регіоні.