RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

США можуть передати Україні оборонну систему "Залізний купол": що про неї відомо

Конгресмени запропонували адміністрації президента США Джо Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони "Залізний купол", які в Ізраїлі зарекомендували себе як один з найефективніших в світі засобів знищення ракет малої дальності.

Про це пише Politico.

"Деякі в Конгресі прагнуть включити поправку до законопроекту про оборону від 2022 року, яка змусить адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, включаючи потенційну відправку батареї Iron Dome (Залізний купол)", - йдеться в статті.

Зокрема в версію закону про оборонну політику США 2022 року внесли поправку, запропоновану конгресменом Скоттом Франкліном і прийняту двопартійним голосуванням. Вона передбачає надання Пентагоном в Конгрес звіту з викладенням варіантів потенційного продажу або передачі "існуючих систем" Україні.

При цьому не йдеться про будь-яку конкретну систему озброєнь, але за словами співробітника Конгресу, дві армійські батареї Iron Dome є головними кандидатами.

Відзначається, що в США взяли до уваги слова міністра оборони України Андрія Тарана про те, що він хотів би витратити частину оборонних коштів на нові системи протиповітряної оборони і це, зокрема, може бути і "Залізний купол".

Разом з тим, констатується, що таке рішення може посилити напругу у відносинах США з РФ.

"Пропозиція продати або відправити Києву нові системи ППО, ймовірно, посилить напруженість у відносинах з Москвою, яка з 2014 року веде проксі-війну на сході України і розцінює таку передачу недалеко від її кордону як провокацію", - сказано в статті.

Крім того, на думку директора програми досліджень Росії в корпорації CNA Майкла Кофмана, "Залізний купол" може бути неефективним в Україні, адже система буде дуже швидко збита російськими ракетними системами залпового вогню.

"Але вона може перехоплювати ракети більшої дальності, що дозволить батареї захищати критично важливий об'єкт або командний центр на сході України", - сказав Кофман.

Відзначимо, "Залізний купол" - це мобільна всепогодна система протиповітряної оборони, розроблена ізраїльським підприємством Rafael Advanced Defense Systems. Вона здатна перехоплювати і знищувати тактичні некеровані ракети і артилерійські снаряди, випущені з відстані від 4 до 70 км. Основне її призначення - захист цивільного населення. "Залізний купол" також може вражати літаки на висоті до 10 км.

Як повідомляв "Апостроф", США нададуть Україні новий пакет військової допомоги в 60 млн доларів, який включає бронебійні системи Javelin і інше оборонне летальне та нелетальне обладнання.