RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Вибори в Держдуму РФ перетворюються на фарс: експерти назвали причини провалу "Єдиної Росії"

У Росії 17-19 вересня на тлі катастрофічного падіння рейтингу партії влади "Єдина Росія" відбудуться вибори до Державної думи. Експерти розповіли, в чому причина падіння популярності провладних сил.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Путінська "Єдина Росія" (ЄР) йде на думські вибори з мінімальним з 2008 року рейтингом. Навіть державний ВЦВСД фіксує падіння популярності партії влади - "єдросів" підтримують 28% респондентів. З літа цей показник не виріс. У серпні, згідно ВЦВСД, він знижувався до 27%.

Інші соціологічні служби показують ще більш гнітючі результати досліджень. Центр досліджень політичної культури Росії (ЦДПКР) дає ЄР 23% популярності, хоча ще в квітні ця контора називала цифру в 32% рейтингу ЄР. Комуністична партія РФ на цьому тлі показала діаметрально протилежні результати: з весни, згідно ЦДПКР, рейтинг КПРФ виріс з 11% до 20%, майже наздогнавши "єдиноросівській".

На думку голови Центру сприяння реформам Георгія Чижова, який добре знайомий з політичною ситуацією в РФ, серед росіян накопичується невдоволення діями "Єдиної Росії", особисто Володимира Путіна і людей з його оточення.

"Громадськість в цілому розуміє, що нинішні думські вибори проходять навіть без тієї вельми обмеженої конкуренції, яка була до цього часу. З несистемних кандидатів нікого не зареєстрували. Навіть серед партій, допущених до виборів, найбільш яскраві кандидати теж не потрапили в бюлетені. До того ж це дивне голосування протягом трьох днів. Росіяни розуміють, що вибори остаточно перетворюються на фарс", - зазначив він.

Говорять про це і в Росії. Колишній "єдинорос" і екс-радник спікера Держдуми В'ячеслава Володіна, політолог Олексій Чадаєв прямо говорить про неготовність Кремля реагувати на зміни медіа-поля.

"Розвиток технологій вніс свої корективи. Якщо чотирнадцять або навіть десять років тому телеаудиторія кратно перевищувала аудиторію інтернет-медіа, то зараз вона сильно скоротилася, а інтернет-медіааудиторія, навпаки, кратно зросла. А в інтернеті у Кремля з рубильником все погано, там рубильник зовсім в іншому місці. І чи варто дивуватися тому, що з'явилися і ростуть за впливом ті, кого контролери кнопок, рухомі інстинктом самозахисту, таврують "іноагентами", - пояснив російський політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Рятуй "Єдину Росію": як Путін використовує Україну на виборах в Думу.