RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

"Архів Пандори": головні факти про розслідування і офшори світових лідерів

Таємне багатство та операції світових лідерів, політиків і мільярдерів стали явними після однієї з найбільших витоків фінансових документів. У кейсі "Досьє Пандори" фігурують понад 300 чиновників та близько 35 нинішніх і колишніх лідерів, в тому числі Ільхам Алієв, Володимир Путін і Володимир Зеленський.

Про це пише BBC.

З документів випливає, що король Йорданії таємно володів власністю в Великобританії та США на суму понад 95 млн доларів.

Стало відомо, як колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер з дружиною заощадили 424 тис. 380 доларів на гербовий збір при купівлі лондонського офісу за допомогою покупки офшорної фірми, якій належала будівля.

Також оприлюднено інформацію про те, що сім'я президента Кенії Ухуру Кеньятта протягом десятиліть таємно володіла мережею офшорних компаній.

Журналістське розслідування показало, що сім'я глави Азербайджану таємно брала участь в операціях з нерухомістю у Великобританії на суму понад 544 млн доларів.

Президент Росії Володимир Путін, якого США підозрюють у наявності секретних статків, не фігурує в розслідуванні міжнародного консорціуму журналістів. Але туди потрапили близькі соратники, в тому числі його найкращий друг дитинства - покійний Петро Колбин, якого критики називають "гаманцем" для власного багатства Путіна. Крім того, стало відомо, що жінка, з якою російський лідер нібито колись був романтично пов'язаний, придбала розкішну квартиру на набережній в Монако.

Як пише центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) з посиланням на "Досьє Пандори", президент України Володимир Зеленський і його партнери по телекомпанії "Квартал 95" мали мережу офшорних фірм як мінімум з 2012 року, коли компанія почала регулярно випускати контент для телеканалів, що належать бізнесменові Ігорю Коломойському.

Крім того, за місяць до перемоги на президентських виборах у квітні 2019 року Зеленський нібито продав частку в компанії Maltex другові Сергію Шефіру, нині першому помічнику голови держави. Згідно з документами, датованими липнем 2019 року, Шефір зберіг свою частку в Maltex і після того, як став членом адміністрації Зеленського.