RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Генсек НАТО зробив важливу заяву щодо членства України та Грузії в Альянсі

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Україна і Грузія стануть членами НАТО незалежно від позиції Росії. Він закликав союзників по Північноатлантичному союзу надавати нашим країнам більш активну підтримку.

Про це він говорив під час зустрічі, організованої Брукінгським інститутом і Джорджтаунським університетом.

Столтенбергу поставили запитання, чи не є потенційний вступ України і Грузії в НАТО "майже гарантією загострення відносин з Росією" і чи не варто Північноатлантичному союзу ввести новий підхід до безпеки в Східній Європі.

Відповідаючи, він назвав "абсолютно невірною" ідею про те, що приєднання до НАТО сусідів Росії є провокацією проти Кремля.

"Коли хтось говорить такі речі - це провокація. Звичайно, тільки НАТО, Грузія і Україна вирішують, коли вони готові приєднатися. Не Росія ... Тому ми підтримуємо їхні зусилля з модернізації, реформуванні, щоб відповідати стандартам НАТО. І коли 30 союзників погодяться, що вони готові приєднатися, вони приєднаються ", - заявив Столтенберг.

У той же час він додав, що вступ України і Грузії в НАТО не відбудеться найближчим часом.

"Думаю, очевидно, що завтра цього не станеться. Моє послання союзникам по НАТО ... полягає в тому, що нам потрібно активізувати зусилля і зробити більше для цих країн-претендентів. Тому що, поки вони не члени (Альянсу, - "Апостроф"), ми маємо надавати їм більше підтримки, більше навчання, нарощувати потенціал, допомагати проводити реформи, боротися з корупцією і будувати інститути безпеки і оборони", - зазначив генсек НАТО.

Столтенберг додав, що сподівається, що країни-члени Альянсу зможуть прийняти "ряд амбітних рішень" під час наступного саміту НАТО.

"Але знову ж таки, це не змінює суверенного права кожної нації вибирати свій власний шлях", - резюмував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на сьогоднішній день немає чіткого розуміння, коли саме Київ отримає план дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) . Однак і НАТО і Україна мають впевненість, що роблять один одного сильніше.