RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Не тільки піар: на що розраховує влада в історії з законом проти олігархів

У минулий вівторок, 19 жовтня, Верховна Рада України розблокувала можливість для підписання "антиолігархічного" закону. Цей нормативно-правовий акт всіляко форсує Офіс Президента, однак до самого процесу прийняття, а пізніше вступу даного документа в силу є дуже багато питань.

Своєю думкою про те, як Банкова буде вирішувати це питання, "апостроф" поділилися політтехнолог Олексій Голобуцький і політолог Віктор Небоженко.

Відзначається, що піар, заради якого Зеленський, власне, й ініціював всю історію з антиолігархічним законом - звичайно, не єдиний ефект, на який розраховує влада. Небоженко нагадав про нещодавню помилку РНБО, коли в санаційний список криміналітету були помилково включені 108 осіб.

"За інформацією Офісу президента, в список криміналітету, який був затверджений історичним рішенням РНБО, помилково потрапили 108 осіб. Виникає питання, якщо РНБО не змогла сформувати реальний список "злодіїв в законі", які осіли в Україні, то, як же вона впорається з надскладним політичним завданням складання списку українських олігархів, призначених для "санування". Там теж можуть з'явитися прикрі помилки, в залежності від мінливої політичної ситуації, а також лояльності і щедрості олігарха", - вважає експерт.

"Помилки" в списку товстосумів практично гарантовані, погоджується Олексій Голобуцький. Він вважає, що наближені до влади спікери постійно натякають на те, що з прийняттям закону вони будуть відбирати в олігархів облгази, обленерго.

"Подивимося, чи вийде це у них: олігархи-то люди зовсім непрості, у них армії хороших юристів, а ми все-таки є частиною міжнародної юридичної системи. Тож будуть розгляди і в ЄСПЛ, і в арбітражах. Та й реприватизація в сучасному світі - це антистимул для інвесторів, і зовсім не вітається. Зрозуміло, що приватизація проходила в непрозорих та корупційних умовах, але не починати ж з нуля, з новими господарями, які не відрізняються від старих?", - нарікає експерт.

Детальніше читайте в інтерв'ю "Апострофа": Помилка на помилці: у що виллється "анти­олігархічна" епопея