RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У "слуг народу" провалився вояж у США: посольство пояснило, чому їм не допомогло

Народні депутати від "Слуги народу" планували вилетіти в США в складі делегації "Чиста енергія - здорове навколишнє середовище" для участі в форумі. Однак не змогли цього зробити, оскільки МЗС не видало їм дипломатичну візу без пояснення причин.

Про це повідомляє "Бабель" з посиланням на три джерела, які мали увійти до складу делегації.

Делегацію нардепів з міжфракційного об'єднання "Чиста енергія - здорове довкілля" запросили до США Міжнародний республіканський інститут та організація House Democracy Partnership. До Об'єднання входить 25 депутатів, у тому числі із "Слуги народу". Співголова об'єднання – нардеп від "Євросолідарності" Олексій Гончаренко.

Депутати мали отримати дипломатичну візу від МЗС України. Однак напередодні вильоту в МЗС скасували ноту, необхідну для отримання дипломатичної візи A1, і частина депутатів не змогла вилетіти.

Вдалося це лише Олексію Гончаренку, Володимиру Кабаченку від "Батьківщини" та позафракційному Гео Леросу, які мають візу B1/B2, яку видають на десять років.

За даними видання, спочатку МЗС зробив ноту підтримки, щоб прискорити процес отримання віз, але потім отримав команду не пускати депутатів від Слуги народу, і ноту було відкликано.

До делегації мали увійти нардепи від "СН" Максим Пашковський, Анатолій Драбовський, Артем Кунаєв та Юлія Клименко від "Голосу".

Своєю чергою посольство України у Сполучених Штатах прокоментувало ситуацію, пише "Радіо Свобода". У відомстві зазначили, що воно "забезпечує робочі поїздки глав держав, державних службовців, народних депутатів та громадських представників України".

"Обов'язковою умовою робочих відряджень для держслужбовців є узгодження та визначення цілей та завдань робочої поїздки відповідно до передбачених законодавством процедур. Водночас приватні поїздки держслужбовців не супроводжуються і не організовуються закордонними дипломатичними установами України", - уточнили прес-службі посольства.

Там також наголосили, що для забезпечення закордонних візитів залучаються кошти з бюджету і без офіційного погодження візиту виділення таких коштів неможливе.

Читайте також матеріал "Апострофа": Мадам "Червона кнопка": коли у "слуг" розсмокчеться "монобільшість".