RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мадам "Червона кнопка": коли у "слуг" розсмокчеться "моно­більшість"

В ОП бояться виганяти всіх неугодних. І на це є вагома причина

Людмила Буймістер, рада Людмила Буймістер Фото: УНІАН

Парламентська фракція "Слуги народу" (СН) повільно, але впевнено в'язне у внутрішніх протиріччях. Голосування по олігархічному законопроекту і зняття Дмитра Разумкова з посади спікера спровокували черговий виток підкилимних баталій. Публічно вони відобразилися у вигнанні чергового депутата з фракції, а також скандалах, пов'язаних з нібито виплатами "слугам" зарплат в конвертах. Як довго ще Офіс президента (ОП) зможе утримувати монобільшість під контролем, читайте в матеріалі "Апострофа".

Гучний вихід

Народного депутата Людмилу Буймистер, яка відмовилася голосувати за закон "Про олігархів" і за зняття спікера Дмитра Разумкова, виключили з фракції "Слуга народу". Як наполягає нардеп, рішення приймалося в її відсутність, так як вона "трохи" запізнилася на засідання.

Людмила Буймистер наполягає, що рішення було прийнято буквально за кілька хвилин і практично без обговорення.

"Наскільки мені розповідали мої колеги, як це все відбувалося, мене тоді ще не було на засіданні фракції. Основною причиною ініціювання такої процедури Давид Арахамія (глава фракції СН - "Апостроф") назвав моє активне спілкування з журналістами, і що я розповідаю виборцям про тому, що дійсно відбувається в країні і в який складній ситуації сьогодні наша країна виявилася", - розповіла народний депутат в ефірі одного з телеканалів.

Людмила Буймистер, перебуваючи у фракції, заробила імідж вічного фрондера. Вона так часто голосувала проти рішень, прийнятих керівництвом фракцією, що на останньому з'їзді СН в Трускавці потрапила в номінацію "Червона кнопка року".

У підсумку "Червона кнопка" виявилася свого роду чорною міткою.

"Відомо, що Людмила Буймистер з більшості принципових питань не голосувала разом з фракцією. Вона не підтримала відставку Дмитра Разумкова і була єдиним депутатом, який проголосував проти закону про олігархів. Уже цього досить, щоб керівництво фракції зробило висновки. Голосування з "антиолігархічного закону" було свого роду тестом на лояльність Офісу президента. Адже відомо, наскільки принциповим для Володимира Зеленського було його прийняття", - зазначив в коментарі "Апострофу" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Політика з запахом газу

Останні півроку пані Буймистер публічно критикувала дії влади, фактично роблячи все, щоб її виключили з фракції. З наближенням опалювального сезону її риторика ставала дедалі жорсткішою.

Буквально за пару днів до свого виключення Людмила Буймистер в ефірі телеканалу "Наш" звинуватила Кабмін і НАК "Нафтогаз" в підриві енергетичної безпеки країни.

"Ми вже стоїмо біля розстрільної стінки. Нас підводять до прямого контракту (щодо газу - "Апостроф") з РФ на їх політичних умовах. Сергій Лавров (глава МЗС РФ - "Апостроф") днями на зустрічі з європейським бізнесом заявив, що санкції є болючими, але питання Криму в дипломатичній повістці не стоїть", - заявила Людмила Буймистер.

У наступних інтерв'ю Людмила Буймистер деталізувала, що росіяни в обмін на газовий контракт стануть вимагати серйозних поступок по окупованому Криму - очевидно, мова йде і про питання подачі води до Криму. З її слів випливало, що уряд як би підштовхує президента Зеленського до невигідних економічних угод, що загрожує суверенітету.

Разом з тим експерти наполягають, що основним застрільником тут якраз є Кремль, а не Київ.

"До прямих контрактів по газу нас підштовхує РФ. Ситуація тут двояка. Якщо мова буде йти про суто економічну угоду, тоді воно може бути вигідно для обох сторін. Такий контракт дозволить забезпечити газом з боку РФ нашу ГТС на тлі скорочення обсягів транзиту, зробить більш прогнозованою ситуацію на ринку природного газу, а також додасть впевненості в забезпеченні паливом в наступні опалювальні сезони. Однак, якщо Москва висуне ще й політичні вимоги, то це вже буде "викручування рук". Київ не повинен погоджуватися на такі вимоги, незважаючи ні на будь-які економічні втрати", - заявив в коментарі "Апострофу" експерт з енергетичних питань Віктор Логацький.

Робота на олігархів?

Функціонування енергетичного ринку і діяльність великого бізнесу - два основних питання, по яких Людмила Буймистер постійно "воювала" з керівництво фракції "Слуги народу" і урядом.

Деякі дії і заяви депутата дали підстави підозрювати її в роботі в інтересах найбагатшого олігарха країни - Ріната Ахметова. Низка журналістів-розслідувачів наполягає, що пані Буймистер входить в неформальний пул депутатів і чиновників, через яких компанії Ахметова просувають свої інтереси.

Якщо вона пов'язана з відомим олігархом, то її публічна критика СН може бути розцінена як свого роду "привіт" Банковій від найбагатшої людини в країні.

Варто відзначити, що пані Буймистер - автор низки "енергетичних" законопроектів, частина яких може бути вигідна компаніям Ріната Ахметова. Наприклад, заборона на комерційний перетік електрики з Білорусі.

Рецепти вирішення поточних проблем, які пропонує нардеп, також можуть коррелироваться інтересами великого бізнесу.

"Знаєте, зараз ця ситуація з Росією підстьобує Європу ще швидше рухатися в бік енергетичної незалежності Євросоюзу. Тобто зараз будуть збільшуватися інвестиції в зелену енергетику, в зберігання енергії, в тому числі газу. А тут нам точно є що запропонувати Європі: як мінімум наші недовикористані 32 млрд кубометрів газових сховищ. Значить, потрібно сідати - і розмовляти", - заявила народний депутат в одному з інтерв'ю після свого виключення з фракції.

Варто нагадати, що одним з найбільших виробників "зеленої" енергетики в Україні є ДТЕК ВИЄ Ріната Ахметова.

Сама нардеп заперечує роботу в інтересах олігарха. Каже, що будь-яка людина, яка впритул займається енергетичними питаннями, може бути запідозрена в роботі на найбільшу енергокомпанію країни.

Людмила Буймистер також запам'яталася експертам неоднозначними фінансовими ініціативами, які могли бути на руку фінансово-промисловим групам.

"Людмила Буймистер знялася в ролику, в якому закликала урядів і НБУ надрукувати грошей, роздавши їх промисловцям. Прихильники такої емісії наполягають, що досить просто запустити друкарський верстат і економіка нібито оживе. З точки зору економіста, подібні ідеї є злочином. НБУ накінці 2020 року пішов на емісію, але не в тому форматі, який пропонувала нардеп Буймистер. Гроші випустили, але дали їх держбанкам в якості рефінансування. Вони в свою чергу вклали ці кошти в ОВДП. Так вийшло хоч якось перекрити дефіцит бюджету", - розповів в коментарі "Апострофу" старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський.

Період напіврозпаду і чорний кеш

Людмила Буймистер поповнила список депутатів і чиновників, які розійшлися в "Зе-командою", голосно грюкнувши дверима.

Народний депутат не приховує свого негативного ставлення до глави фракції "слуг" Давида Арахамії і керівника СН Олександра Корнієнка, заявляючи, що вони намагаються узурпувати владу, а також разом з керівництвом ВП захищають Володимира Зеленського від "незручної" інформації.

Паралельно з її вуст звучить прихована загроза розповісти правоохоронцям про "чорні зарплати" депутатів. Якщо інформація, раніше озвучена журналістами і самими депутатами, підтвердиться, то мова буде йти про злочин.

У колах, близьких до спецслужб, циркулює інформація, що НАБУ активно копається в цій історії. Колишній нардеп від СН Антон Поляков за пару днів до своєї загадкової смерті розповів, що давав свідчення НАБУ про можливі підкупи депутатів.

Поки що Офісу президента вдається утримати монобільшість під контролем, але з кожному разом збирати голоси для потрібних рішень стає важче, зазначив у розмові з "Апострофом" політичний аналітик Олександр Кочетков.

"Депутати почали бронзовіти, думаючи, що вони великі політики і не просто так потрапили в ВР. Офіс президента при цьому переходить від переконань до прямих наказів. Фракція ще не розбіглася, бо їх утримують "конвертами". Тут вже немає великого секрету. Наскільки мені відомо, в ОП періодично обговорюється ідея, що краще нехай буде 150 чоловік у фракції, але зате вони будуть ідейно зарядженим і обходитися будуть дешевше. Поки це тільки на рівні обговорень, але тенденція очевидна - кожне чергове голосування обходиться дорожче попереднього", - сказав експерт.

Справжнє ставлення партійного керівництва до нардепів від "Слуги народу" коротко описав їх колега Микита Потураєв. На першому партійному зльоті в Трускавці влітку 2019 року пан Потураєв заявив новообраним депутатам: "Ви всі - ніхто". Велика частина "слуг" потрапила в парламент виключно за рахунок партійного бренду і надвисокого на той момент рейтингу Володимира Зеленського. Минуло два з невеликим роки. Монобільшість стрясають постійні скандали, керівництво ОП робить одну помилку за іншою. І не дивно, що серед депутатів зростає кількість тих, хто втомився бути "ніким".

Є у фракції і ті, хто мають власну думку, яка часто розходиться з "лінією партії" - як показало голосування за відставку Разумкова, таких - ще близько півтора десятка осіб, які або голосували проти, або на час голосування вийшли із залу. Але виганяти "внутрішню опозицію" на Банковій все ж не поспішають - адже якщо прибрати їх, можна дійти до того, що в СН залишиться менше 226 голосів - а це означає, що доведеться домовлятися про об'єднання з іншими фракціями в парламенті. А коаліціада, як відомо, може виявитися ще більш дорогим задоволенням, ніж підгодовування власних депутатів.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів