RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Били по Ахметову - вдарили по простих українцях: що не так у законопроекті №5600

Верховна Рада ухвалила скандальний законопроект №5600, який передбачає підвищення податкового навантаження на низку важливих секторів економіки, сільського господарства та операцій з нерухомістю. Даний документ ще на стадії обговорення встигли охрестити "антиахметівським", оскільки він передбачав підвищення ренти на руду.

Після тривалих дискусій у парламентських комітетах та спроб пом'якшити окремі норми, проект був прийнятий у редакції, що зачіпає інтереси найбагатшого підприємця. Однак він суттєво торкнувся й інших секторів економіки, не пов'язаних із Ахметовим: які саме - читайте у матеріалі "Апострофа".

Йдеться, зокрема, про збільшення податків під час продажу при продажу нерухомості, тиск на малий-середній бізнес.

Як зазначив у коментарі "Апострофу" економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ, позицію Кабміну (формальний ініціатор законопроекту №5600) та профільних комітетів парламенту не можна назвати послідовною.

"Коли мова заходить про податки, то у влади на одну здорову ідею припадає кілька токсичних. Потрібно було не підвищувати податки гірничо-збагачувальним комбінатам, а вводити експортні мита на руду, щоб стимулювати виробництво власної металургійної продукції. Те саме з землею. Спочатку планували закрити великим агрохолдингам можливість ухиляння від сплати податків. У результаті підвищили податки для невеликих господарств, фактично ведучи до обезземелювання селян. З нерухомістю теж саме. Спочатку націлювалися на боротьбу з ухиленням від сплати податків з боку забудовників, але врешті-решт підвищили податки для громадян", - каже Олексій Кущ.

Докладніше у матеріалі "Апострофа": "Залізний" аргумент: як Банкова вдарила по бізнесу Ахметова