RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

Всі новини

Погрожують серйозні наслідки: США попередили Росію на випадок вторгнення в Україну

Держсекретар США Ентоні Блінкен попередив РФ, яка сконцентрувала на кордонах України війська і техніку, що нове вторгнення в нашу країну обернеться для Росії "серйозними наслідками".

Про це він сказав в інтерв'ю шведському громадському каналу SVT після зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, пише "Голос Америки".

За словами Блінкена, його розмова з Лавровим була прямою і "дуже серйозною".

"Серйозна тому, що у нас є серйозні побоювання з приводу нарощування російських сил біля кордонів з Україною. Ми дуже занепокоєні тим, що Росія ставить себе у становище, яке дозволяє їй вчинити нову агресію проти України ", - зазначив держсекретар США.

Блінкен уточнив, що прямо заявив російському колезі, що якщо це станеться, це обернеться для Росії "серйозними наслідками".

"Я дуже сподіваюся, що Росія ухвалить рішення провести деескалацію, відвести війська та включитися в дипломатичну роботу з існуючих розбіжностей", - сказав він.

Держсекретар вважає загрозу нового вторгнення РФ в Україну дуже серйозною, оскільки Росія не лише сконцентрувала сили біля кордонів, а й намагається дестабілізувати Україну зсередини, а також пропагандистська кампанія проти нашої країни у соціальних мережах за останній місяць посилилася приблизно у десять разів за обсягом.

"Це не є чимось новим, ми вже спостерігали це у 2014 році... І ми просто не можемо ризикувати і допустити, щоб це знову сталося. Наслідки будуть жахливими. Це не відповідає нічиїм інтересам", - наголосив Ентоні Блінкен.

Він уточнив, що США розглядають економічні способи впливу на Росію у разі ескалації ситуації: йдеться про заходи, які Штати раніше не застосовували, але які матимуть "дуже сильний ефект".

"Звичайно, важливо, щоб Україна мала можливість захистити себе, в чому ми і багато інших країн допомагаємо останніми роками. І сам альянс НАТО - оборонний альянс, прозорий альянс, і якщо обороноздатність НАТО повинна буде бути посилена в результаті російської агресії - а я щойно приїхав із саміту НАТО – то ми теж це зробимо", - додав політик.

Держсекретар наголосив, що якщо одним країнам буде дозволено силою змінювати межі сусідньої демократії, і це залишиться поза увагою, то інші можуть дійти висновку, що можна робити так само.

"Якщо якимось країнам буде дозволено диктувати їх демократичним сусідам, яку політику проводити, а ми нічого не робитимемо, це стане потужним сигналом – поганим сигналом для інших країн світу, які можуть спробувати зробити те ж саме. Так що йдеться про Україну, але це стосується не лише України", – резюмував Блінкен.

Як повідомляв "Апостроф", член Комітету у закордонних справах, сенатор-демократ від штату Коннектикут Кріс Мерфі заявив, що якщо Росія піде на нове вторгнення в Україну, наша країна "може стати новим Афганістаном" для РФ.