RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Євросоюз запровадив санкції проти "вагнерівців": хто потрапив до списку

У понеділок, 13 грудня, ЄС офіційно ввів санкції проти російської ПВК "Вагнер" і трьох пов'язаних компаній.

Про це повідомила прес-служба Ради ЄС.

"Рада сьогодні ввела низку обмежувальних заходів проти групи "Вагнера", що базується в Росії приватної військової організації. Ці заходи націлені на саму групу "Вагнера" і пов'язані з нею вісім фізичних та три юридичні особи", - сказано в повідомленні.

Група "Вагнера" набирала, навчала та відправляла приватних військових у зони конфліктів у всьому світі, щоб розпалювати насильство, грабувати природні ресурси та залякувати мирних жителів, порушуючи міжнародне право.

Особи, які увійшли до списку, причетні до серйозних порушень прав людини, включаючи тортури та довільні страти та вбивства, а також до дестабілізуючої діяльності в Лівії, Сирії, Україні (на Донбасі) та в Центрально-Африканській Республіці.

Зокрема, в рамках режиму санкцій за порушення територіальної цілісності України ЄС запровадив обмеження проти засновника ПВК "Вагнера" Дмитра Уткіна, найманців групи "Вагнера" Дениса Харитонова та Сергія Щербакова.

У списку фігурує "командувач" Олександр Кузнєцов, якого в ЄС вважають відповідальним за діяльність групи "Вагнера" в Лівії, один із засновників групи "Вагнера" Андрій Трошев, який, як стверджується, підтримує владу Сирії, найманець ПВК "Вагнера" Андрій Богатов, росіянин Валерій Захаров, якого називають радником президента ЦАР з питань безпеки та ключовою фігурою у командній структурі ПВК "Вагнера", один із найманців ПВК у Сирії Станіслав Дічко.

ЄС також ввів санкції проти енергетичних компаній з Росії "Європоліс", "Велада", "Меркурій", що працюють в нафтогазовому секторі Сирії.

Раніше "Апостроф" писав, що посли Євросоюзу підписали санкції проти учасників приватної військової компанії "Вагнер".