RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Європа назвала Росію відповідальною за злочини ПВК "Вагнера": подробиці рішення

Депутати Європейського парламенту прийняли резолюцію про порушення прав людини російськими найманцями з "Групи Вагнера". У ній зафіксовано, що саме влада РФ відповідає за скоєні нею злочини.

Документ підтримали 585 депутатів, 40 проголосували проти, а 43 – утрималися, повідомляється на сайті Європарламенту.

Документ засуджує жорстокі злочини, вчинені російською парамілітарною організацією "Група Вагнера" та подібними до неї військовими формуваннями в різних зонах конфлікту.

Наголошується, що російська держава відповідальна за фінансування, тренування, організацію та оперативне командування цими парамілітарними групами та дії "вагнерівців" збігаються зі спробами РФ посилити свій вплив у таких зонах.

"Група Вагнера", як і інші найманці у сфері безпеки, мають сприйматися як тіньові організації російської держави", - йдеться у документі.

У резолюції йдеться, що "Група Вагнера" бере участь у багатьох конфліктах у всьому світі, зокрема в Україні, Сирії, Судані, Мозамбіку, Лівії, Центральноафриканській Республіці та Венесуелі.

Депутати підтримали пропозицію високого представника ЄС про обов'язкове ухвалення цільових санкцій ЄС проти осіб та установ, пов'язаних із "Групою Вагнера", а також осіб та організацій, які працюють з ними. Зокрема, йдеться про заборону на подорожі та заморожування активів усіх оперативних працівників "Групи Вагнера".

Європарламент закликав усі країни, які користуються "послугами" "Групи Вагнера" припинити з нею будь-які зв'язки.

Як повідомляв "Апостроф", міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила розслідування про зрив спецоперації із захоплення бойовиків російської ПВК "Вагнера".