RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Брифінг Зеленського та Столтенберга: відео та головні тези виступів

У четвер, 16 грудня, у Брюсселі відбулася зустріч президента Володимира Зеленського з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом.

На Facebook-сторінці Офісу президента транслюється їхня спільна прес-конференція після переговорів.

Зокрема, Столтенберг повідомив, що НАТО забезпечило постачання Україні різних видів військового спорядження, включаючи системи протидії безпілотникам та зимовий одяг.

Він знову наголосив, що "агресія РФ проти України матиме серйозні наслідки":

"Ми закликаємо Росію повернутися до дипломатії, знизити напруженість та поважати суверенітет та територіальну цілісність України. Будь-яка подальша агресія проти України матиме серйозні наслідки та високу ціну ", - сказав генсек НАТО.


Він додав, що НАТО підтримуватиме Україну на шляху вступу до Альянсу і зазначив, що бачить потенціал співпраці України та НАТО.

Столтенберг наголосив, що діалог із Росією важливий, але заради нього Захід не піде на компроміс щодо України.

"Агресором є Росія. Росія застосувала військову силу проти України, незаконно анексувавши частину України, Крим, у 2014 році, і продовжує дестабілізувати Східну Україну. Зараз ми бачимо значне, сильне нарощування військового потенціалу в і навколо України військами, озброєними підрозділами, бойовими танками, великою кількістю передового обладнання, що абсолютно невиправдано і підриває безпеку України та безпеку Європи. Так що це Росія має змінити поведінку, Росія має змінити курс", - сказав він.

Своєю чергою Володимир Зеленський заявив, що Євроатлантичний курс України залишається незмінним і Україна є надійним партнером НАТО. Водночас Росія використовує гібридні елементи для тиску на Україну та вдається до залякування ескалацією конфлікту.

"Якщо буде повномасштабна війна, то ми розуміємо кількість – тисячі, сотні тисяч, мільйони жертви – тому ми цього точно не хочемо… І якщо може бути ескалація, за якою всі кажуть… це виглядає досить небезпечно… НАТО не має Україні нічого. НАТО буде "Якщо не вистоить наша армія, винна всім своїм країнам. Тому що НАТО охороняє саме країн-членів НАТО. А сьогодні форпост такий - це Україна, яка не є членом НАТО", - наголосив Зеленський.

Президент України констатував, що країни-члени НАТО поки не дійшли єдиної позиції щодо військової допомоги України та надання озброєнь.

"Як ви розумієте, об'єднаної позиції щодо вступу України до НАТО серед 30 країн поки що немає, але більшість країн нас підтримують. І так само немає об'єднаної позиції серед держав щодо військової допомоги. Особливо в таких контрактах (про постачання зброї, – "Апостроф "). Проте я тут відчуваю повну підтримку генерального секретаря, і ми знаходимо інші кроки для вирішення цих питань", - зазначив Зеленський.

Він уточнив, що у разі повномасштабної війни з боку Росії НАТО не винно Україні нічого, але саме Україна буде форпостом протистояння в Європі.

"Якщо може бути ескалація, про яку всі говорять, і іноді сусіди (РФ, - "Апостроф") лякають держави Європейського Союзу та Україну, намагаються це робити, то це виглядає провокаційно і небезпечно. Що НАТО винно нам? НАТО не винно Україні нічого НАТО, якщо не вистоє українська армія, винно всім своїм країнам, тому що НАТО береже саме країни-члени НАТО. А форпост сьогодні - Україна, яка не є членом НАТО", - сказав Зеленський.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Йенс Столтенберг відповів президенту РФ Володимиру Путіну на вимоги щодо гарантій невступу України до Організації Північноатлантичного договору. Він заявив, що Росія не має "права вето" щодо майбутнього членства України в НАТО.