RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Рада прийняла за основу закон про нацспротив: у чому його суть

У четвер, 16 грудня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект №6302 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву».

Про це повідомляє кореспондент "Апострофа" Роман Пєтушков.

“За” проголосувало 308 народних депутатів, 24 парламентарі утрималися, один – проголосував "проти".

Законопроект уточнює завдання ведення спротиву в ОРДЛО та визначає інструменти протидії країні-агресору, а також регулює інформаційний компонент національної безпеки України.

Документ регламентує повноваження Кабінету Міністрів України та військового командування з питань виконання правового режиму воєнного стану.

Законопроект конкретизує питання грошової винагороди особам, які проходять службу у такий період; повноваження органів управління ЗСУ та порядок підпорядкування Нацгвардії.

Очікується, що закон про національний спротив оптимізує виконання відповідних завдань. Водночас у документі застосовується невизначений у чинному законодавстві термін "номенклатура Сил Спеціальних операцій Збройних Сил України".

Уточнимо, що рух спротиву включає партизанські загони, які буде розгорнуто на окупованій території у разі ескалації. Основний закон щодо цього набирає чинності з 1 січня.

Раніше колишній американський дипломат у Росії Майкл Макфол прокоментував наростаючу загрозу російській агресії. Він назвав три причини, які могли спричинити подібні наміри російського президента Володимира Путіна.