RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

​Що змінилося у мізках Путіна: американський дипломат назвав ключові речі

Колишній американський дипломат в Росії Майкл Макфол прокоментував наростання загрози російської агресії. Він назвав три причини, які могли викликати такі наміри російського президента Володимира Путіна.

Інтерв'ю з експослом США в Росії опублікувало видання "Українська правда".

На його думку, у Росії сталися три ключові зміни, які стали причиною збільшення концентрації російських військ на кордонах України цьогоріч. Перша спровокована тим, що російський лідер переймається зниженням своїх рейтингів всередині країни у порівнянні з іншими роками. Як підтверджують історичні світові тенденції - коли лідери країн невдоволені внутрішньою політикою, для відволікання уваги свого населення - викликають кризи у зовнішній політиці.

"Сталися три ключові зміни. Перша – 2021 рік став найбільш репресивним роком у пострадянській Росії. Ми бачили арешт Навального, ми бачимо, що відбувається там з медіа. Місце для незалежних проєктів у Росії зменшилося драматично. І Путін дуже добре розуміється на внутрішній динаміці у своїй країні, набагато краще за нас. І мені здається, що він дуже нервує через свою роль в Росії порівняно із тим, якою вона була два роки тому. А коли лідери сильно нервують через внутрішню політику, вони породжують кризи в зовнішній політиці, щоб відволікти людей. Путін не єдиний лідер в світі, який робив таке", - наголосив дипломат.

Другою причиною стало те, що російське керівництво мало інші плани на співпрацю з українським президентом Володимиром Зеленським, а він відмовився від ролі маріонетки Росії. Тому вирішили вдатися до змін.

"У вас інший лідер. Мені здається, що у Москві на початку мали надію, що президент Зеленський буде більш гнучким і з ним можливо буде працювати. І з ним набагато легше буде йти їхнім шляхом порівняно із Порошенком, я чув як російські еліти говорили про це одразу після виборів. Але ця надія, наскільки я зрозумів, виявилася оманливою. Ті дії, які робить президент Зеленський, демонструють, що він не буде маріонеткою Росії. І тому вони були змушені це змінити", - зазначив Макфол.

Третя причина полягає у тому, що Сполучені Штати отримали нового лідера. Попередній американський президент Дональд Трамп міг співпрацювати з російською владою за багатьма напрямками, а з президентом Джо Байденом - все інакше.

"Ми також маємо нового президента. Колишній президент був союзником Путіна у багатьох напрямках і на українському так само. І Трамп міг співпрацювати з Путіним. З Байденом все інакше і Путін намагається привернути зараз увагу до себе", - наголосив він.

Майкл Макфол - професор Стенфордського університету, був послом США в РФ до 2014 року, помічником президента Барака Обами з питань нацбезпеки.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на думку державного секретаря Сполучених Штатів Ентоні Блінкена, у Заходу є важелі впливу на керівництво Російської Федерації у прагненні уникнути агресії проти України. Одним з ним є російський газогін "Північний потік - 2", який чекає сертифікації Німеччини.