RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

​Україна жорстко відповіла на "ультиматум Путіна" щодо НАТО

Україна жорстко відповіла на "ультиматум Путіна" щодо надання гарантій нерозширення Організації Північноатлантичного договору (НАТО) на схід.

Реакцію Міністерства закордонних справ України на заяву Росії озвучив речник відомства Олег Ніколенко у коментарі ЗМІ.

У зовнішньополітичному відомстві вважають, що тільки Україна та НАТО визначатимуть вектор подальшого розвитку, зокрема вирішуватимуть питання членства в Альянсі. Аналогічно вважає і НАТО, зокрема, про це йдеться у заяві Північноатлантичної ради від 16 грудня поточного року, зауважив Ніколенко.

У МЗС наголошують також, що Україна має виняткове суверенне право самостійно визначати розвиток своїх відносин з іншими країнами на двосторонньому рівні, зокрема у військовій сфері. За словами Ніколенка, найкращою гарантією безпеки на європейському континенті є згортання ескалації і припинення розв'язаного Російською Федерацією міжнародного збройного конфлікту.

"Наголошуємо на загальновизнаному факті – головною проблемою безпеки євроатлантичного простору на даний час є озброєна агресія РФ, а також нинішня російська ескалація вздовж кордону України та на її окупованих територіях... Закликаємо Росію, як перші конструктивні кроки для досягнення цієї мети, невідкладно і беззастережно повернутися до конструктивного порядку денного і вже зараз розпочати виконання мінських угод і домовленостей лідерів нормандського формату", – резюмував представник МЗС.

Нагадаємо, що раніше Міністерством закордонних справ РФ було опублікувано проєкти договорів між Росією та США, а також НАТО щодо юридичних гарантій нерозширення Альянсу на Схід та неможливості вступу України в НАТО. Також у МЗС РФ заявили про свої очікування того, що на основі проєктів договору та угоди відбудуться серйозні переговори між США та Росією.