RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Переговори Байдена з Путіним: головне за версією Білого дому та Кремля

У четвер, 30 грудня, відбулася телефонна розмова між президентами Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації, Джо Байденом та Володимиром Путіним - у Держдепі зазначили, що ініціатором переговорів виступила російська сторона.

"Апостроф" публікує ключові моменти переговорів за версією Білого дому та Кремля.

Розмова Байдена та Путіна розпочалася 22:35 за київським часом, пізніше на 5 хвилин, аніж було заплановано. Завершилася вона о 23:25 - тривала 50 хвилин. Відповідно до версії Кремля, Байден заявив, що США не збираються розміщувати в Україні ударні наступальні озброєння.

Крім того, американський президент попередив свого російського колегу про нові санкції у разі відкритого військового вторгнення в Україну, на що Путін заявив, що Росія поводитиметься так, як поводилися б США у питаннях забезпечення своєї безпеки. Глава Кремля також зазначив, що слідом за санкціями може бути розрив відносин.

При цьому Байден неодноразово наголосив, що ядерну війну не можна починати, як не можна і виграти. Лідери двох держав домовилися продовжити діалог після Нового року – січневі переговори у Женеві пройдуть під особистим контролем президентів.

Відповідно до версії Білого дому, Байден закликав Росію знизити напруженість у відносинах з Україною. Про це заявила під час брифінгу речник Джен Псакі.

За її словами, Байден дав ясно зрозуміти Путіну, що США та їхні союзники відповідатимуть рішуче, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну. Крім того, йшлося про двосторонній діалог про стратегічну стабільність з Росією, Раду Росія-НАТО та про переговори в рамках Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Як зазначила Псакі, Байден підтвердив, що суттєвий прогрес у діалозі Вашингтона та Москви може відбутися лише в умовах розрядки, а не ескалації.

Нагадаємо, представник служби національної безпеки Білого дому повідомив, що керівництво США активізує співпрацю з Росією. Так, 10 січня відбудуться переговори США та Росії, темою якої буде стягування РФ військ до українських кордонів. Після цього на 12 січня заплановано зустріч представників НАТО та Росії. Наступного дня, 13 січня, мають відбутися переговори ОБСЄ та РФ.