RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

США, Великобританія, Франція, Китай та Росія виступили із спільною заявою про запобігання ядерній війні

У понеділок, 3 січня, п'ять ядерних держав випустили спільну заяву. Документ підписали Китайська Народна Республіка, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки та Французька Республіка.

Про це повідомляє офіційний сайт Білого дому.

Зазначається, що всі ці країни вважають своєю першочерговою відповідальністю недопущення війни між державами, які мають ядерну зброю, а також зниження стратегічних ризиків.

"Ми заявляємо, що в ядерній війні не може бути переможців і вона ніколи не повинна бути розв'язана. Оскільки застосування ядерної зброї мало б далекосяжні наслідки, ми також підтверджуємо, що ядерні озброєння - поки вони продовжують існувати - повинні служити оборонним цілям, стримуванню агресії та запобіганню війни. Ми вважаємо, що подальше розповсюдження таких озброєнь має бути попереджене", – йдеться у заяві.

Країни-підписанти також наголосили на важливості протидії ядерним загрозам та дотримання угод у сфері нерозповсюдження ядерних озброєнь, у тому числі зобов'язання щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) та Договору про загальне та повне роззброєння під міжнародним контролем.

Лідери п'яти держав підтвердили відданість заходам щодо запобігання несанкціонованому або ненавмисному застосуванню ядерної зброї та нагадали про те, що їх озброєння не націлене одна на одну чи на будь-яку іншу державу.

"Ми маємо намір і далі займатися пошуком двосторонніх і багатосторонніх дипломатичних підходів, щоб уникати військової конфронтації, зміцнювати стабільність і передбачуваність, підвищувати рівень взаємного розуміння і довіри та запобігати гонці озброєнь, яка нікому не принесе вигоди та стане загрозою для всіх. Ми сповнені рішучості вести. діалог на основі взаємної поваги та визнання інтересів та занепокоєнь один одного в галузі безпеки”, – декларується у документі.

Росія, яка раніше пригрозила, що розмістить у Білорусі ядерну зброю, на початку 2022 року планує провести навчання стратегічних ядерних сил.