RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Зеленський знову поговорив із Байденом: головні подробиці

У неділю, 2 січня, пізно ввечері відбулася нова телефонна розмова президента Володимира Зеленського та лідера США Джо Байдена.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їхні союзники та партнери дадуть відповідь рішуче, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну.

Лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям, які розпочнуться наступного тижня з двостороннього діалогу про стратегічну стабільність через Раду Росія-НАТО та Організацію з безпеки та співробітництва в Європі.

Президент Байден підкреслив відданість Сполучених Штатів, їхніх союзників та партнерів принципу "нічого про тебе без тебе". Він підтвердив відданість США суверенітету та територіальній цілісності України та висловив підтримку заходам щодо зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі та активної дипломатії для просування виконання Мінських угод на підтримку нормандського формату, йдеться у повідомленні Білого дому.

"Перша міжнародна розмова року з президентом США доводить особливий характер наших відносин. Обговорили спільні дії України, США та партнерів щодо збереження миру в Європі і недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію. Цінуємо непохитну підтримку України", - написав Зеленський на своїй сторінці у Twitter.

Два лідери обговорили 50-хвилинні переговори Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним, що відбулися 30 грудня 2021 року.

Нагадаємо, попередня розмова Зеленського з Байденом тривала півтори години. Вона пройшла 9 грудня, також через два дні після онлайн-переговорів голови Білого дому з господарем Кремля і стосувалася України.