RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

​Росія може влаштувати провокацію для виправдання вторгнення в Україну: Блінкен попередив про небезпеку

У Сполучених Штатах розповіли, на що може піти російська влада для виправдання своїх агресивних геополітичних намірів. Для аргументу вторгнення в Україну - може вдатися до провокації.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на брифінгу у Вашингтоні.

За його словами, всі повинні бути готовими до того, що Росія може підбурювати до провокацій чи інцидентів для виправдання військового втручання.

"Нікого не повинно дивувати, якщо Росія буде підбурювати до провокації або інциденту, а потім намагається використати це для виправдання військового втручання, сподіваючись, що на той час, коли світ усвідомить цю хитрість, буде занадто пізно", - зазначив він.

Блінкен наголосив, що не треба забувати, хто є агресором у ситуації з Україною упродовж восьми років. За його словами, саме Росією, яка відмовляється визнати себе стороною конфлікту, не виконано жодного зі Мінських зобов'язань. Більше того - вона надалі порушує норми багатьох із зобов'язань даних угод.

"Це Росія вторглася в Україну майже вісім років тому. Саме Росія є військовим окупантом частини України, в Криму. Саме Росія досі розпалює війну на сході України", – зауважив він.

Також держсекретар наголосив, що Росія виправдовує нарощування військ, мотивуючи наративами про те, що їй загрожують Україна та НАТО.

"Це все одно, що лисиця б сказала, що повинна була напасти на курятник, тому що його жителі якимось чином загрожують", - додав Блінкен.

Як повідомляв раніше "Апостроф", колишні співробітники служби національної безпеки та високопоставлені військові офіцери написали листа президенту США Джо Байдену, у ньому вони попросили Білий дім зробити додаткові кроки для запобігання новому вторгненню Російської Федерації.