RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Тероборона від Зеленського: що не так із законом про національний опір

З 1 січня 2022 року в Україні набув чинності закон "Про основи національного спротиву". Його ідея полягає в тому, щоб залучити якнайбільшу кількість громадян для стримування та відсічі агресії противника. А також організувати загальнонародний опір за ізраїльським або швейцарським зразком, який передбачає вміння практично кожного громадянина захищати свої території.

Наскільки готова Україна до нового формату захисту державності та суверенітету, розповідає "Апостроф".

Одним із сценаріїв залучення добровольців, передбачений законом, є створення добровольчого формування територіальної громади. Воно передбачає, що до воєнізованого підрозділу можуть вступити навіть ті, хто раніше не мав жодного відношення до армії та правоохоронних органів.

Проте до організації такої громади в Україні сьогодні більше запитань, ніж відповідей.

Як виявилося, у районних та обласних територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки (колишніх військкоматів) за місцем проживання і самі не знають, як набирати добровольців.

"Вам потрібно звертатися до районного військкомату, і вам там усе розкажуть. Брехати не хочу, а правду сказати не знаю, що саме", - розповіли "Апострофу" за контактним номером Київського міського територіального центру комплектації.

Звернення до районних центрів комплектації також не прояснило картини.

"Про добровольче формування територіальної громади я вам нічого не можу розповісти. Це потрібно йти, напевно, до адміністрації і дізнаватися чи є там такі добровольчі формування", - розповіли виданню Солом'янському районному центрі комплектації столиці.

Ще в одному військкоматі заявили, що вони до організації формування територіальних громад не мають жодного відношення.

"Якщо формування територіальної громади, то звертайтеся до своєї райдержадміністрації, яка має це все організовувати. Військкомати збройних сил України не організовують формування територіальних громад. Є збройні сили, які відповідають за оборону та є територіальною обороною. Якщо ви думаєте, що громада буде там Щось робити, то глибоко в цьому помиляєтеся. Вибачте мене, але цей закон ("Про основи національного опору" - "Апостроф") не те, що млявий, він взагалі ніякий", - сказали в Оболонському районному центрі комплектації Києва.

Звернувшись до місцевої влади з цього питання, він так само залишився відкритим.

"Про формування територіальної громади, тут я не в курсі. Я навіть не знаю, що це... Запис проходить і всю докладну консультацію вам можуть надати в Оболонському військкоматі", - сказали "Апострофу" у секторі з питань мобілізаційної роботи Оболонської РДА.

Таким чином, коло замкнулося: військкомати направляють до РДА, а РДА відправляють назад до військкоматів.

Більше читайте у статті на "Апострофі": "Тероборона від Зеленського: чому в Україні не злітає система національного спротиву"