RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Янукович позивається до Верховної Ради: вимагає позбавлення влади через імпічмент

Екс-президент України Віктор Янукович подав до Окружного адмінсуду Києва ще один позов проти Верховної Ради. Тепер він вимагає визнати відсутність у ВР повноважень позбавляти звання президента України у спосіб інший, крім імпічменту.

Про це у Telegram повідомила народний депутат, постійний представник Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря.

Вона уточнила, що ОАСК вже відкрив провадження у цій справі (№640/39069/21) та призначив справу до розгляду у порядку спрощеного провадження без виклику сторін та проведення судового засідання.

"Тобто рішення суду за цим позовом може бути прийняте практично будь-якої миті", - наголосила Ольга Совгиря.

Нагадаємо, Верховна Рада позбавила Януковича звання президента шляхом ухвалення відповідного закону (від 04.02.2015 № 144-VII). Конституційність цього закону оскаржувалась у Конституційному Суді України. У грудні 2019 року КСУ закрив дане провадження, з обґрунтуванням, що ця суперечка не є правовою, а має політичний характер, а тому не підсудна Суду.

Як писав "Апостроф", раніше багаторічний член Венеціанської комісії від України (2009-2014) Марина Ставнійчук висловила прогноз щодо розгляду справи Віктора Януковича в ЄСПЛ, припустивши, що Європейський суд швидше за все буде змушений переглянути рішення українських судів, які оголосили четвертого президента України головним винуватцем втрати Криму.