RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Путін поговорив з Макроном і вперше висловився про відповідь США та НАТО на вимогу "гарантій"

У п'ятницю, 28 січня, відбулась телефонна розмова президента Франції Макрона та президента Росії Путіна щодо "гарантій" безпеки для РФ зі сторони НАТО.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Kremlin.ru

Російська сторона заявила, що вивчатиме письмові відповіді від США та НАТО на проєкти угод про "гарантії" безпеки, отримані 26 січня. Після цього РФ визначить свій вектор подальшого руху.

РФ знову почала риторику про неврахування її принципових занепокоєнь про недопущення вступу України в НАТО, відмову від розміщення ударних систем озброєнь поблизу російських кордонів, повернення військового потенціалу та інфраструктури блоку в Європі на позиції 1997 роки і тому подібне.

"Проігноровано і ключове питання: як США та їхні союзники мають намір слідувати зафіксованому в базових документах ОБСЄ та Росія – НАТО принципу неподільності безпеки, який передбачає, що ніхто не повинен зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших країн", - поскаржилась пресслужба Адміністрації Президента.

Макрон та Путін обговорили й Україну, де останній наголошував на тому, щоб Київ неухильно дотримувався Мінських домовленостей, налагодив прямий діалог з так званими ДНР та ЛНР і правово оформив особливий статус Донбасу.

"З урахуванням підсумків зустрічі політичних радників лідерів країн «нормандської четвірки», що відбулася в Парижі 26 січня, підтверджений настрій на подальшу роботу Росії та Франції в даному форматі. Президенти Росії та Франції домовилися залишатися у тісному контакті", - пишуть на сайті президента Росії.

Раніше "Апострофу" в інтерв'ю Марк Фейгін розповів, що Москві не потрібен мир, їй потрібна капітуляція України. З цієї причини будь-яких домовленостей на паризькій зустрічі в "нормандському форматі" досягти не вдасться.