RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Друга розмова з початку року: про що говорили Байден та Зеленський

Увечері 27 січня відбулася друга у 2022 році розмова президента США Джо Байдена з українським лідером Володимиром Зеленським. Однією з головних тем бесіди стала ескалація ситуації на кордоні України, де спостерігається накопичення російських військ.

"Апостроф" зібрав усю інформацію про підсумки переговорів.

Цікаво, що про телефонну розмову Байдена і Зеленського попередньо не повідомлялося - її анонсували за кілька годин до переговорів.

Реакція української сторони

Після переговорів Володимир Зеленський у Twitter написав, що розмова була тривалою і під час неї були порушені питання щодо деескалації ситуації. Також український лідер зазначив, що говорив з Байденом про спільні дії на майбутнє.

Зеленський подякував американському президентові за військову підтримку, а також обговорив питання можливої фінансової підтримки з боку США. Крім того, український президент висловив сподівання, що США не лише продовжать військову допомогу, а й посилять її.

Пізніше в Офісі президента України повідомили, що Зеленський вітає коментар Байдена про продовження роботи посольства США в Києві.

Також глави держав підбили деякі підсумки минулих переговорів у нормандському форматі на рівні політичних радників. Говорячи з цієї теми, Байден вітав домовленості про повернення режиму припинення вогню. У свою чергу, український президент заявив, що наша країна готова до саміту в нормандському форматі на рівні лідерів держав.

"Друга розмова лідерів України та США з початку року демонструє глибоку стратегічну співпрацю між нашими країнами та задає хорошу динаміку на 2022 рік", - додали в ОПУ.

Реакція Білого дому

У США за підсумками розмови Байдена та Зеленського більше говорили про дипломатію. У Білому домі наголосили, що Вашингтон та партнери США готові дати рішучу відповідь на ймовірне вторгнення Росії в Україну. Також там традиційно підтримали суверенітет України.

У Байдена нагадали, що минулого року Штати надали Україні понад півмільярда доларів допомоги, і у 2022 році планують підтримати економіку нашої країни.

Також у Білому домі запевнили, що навіть після евакуації членів сімей співробітників посольства США в Києві сама установа не закриватиметься і продовжить роботу.

Окремо Джо Байден висловив підтримку зусиллям у нормандському форматі, а також заявив про важливість реалізації мінських домовленостей та підтвердив принцип "нічого про Україну без України".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Джо Байден заявив про готовність ввести нові санкції проти РФ у разі військового вторгнення на територію України.