RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Про допомогу Україні, Німеччину та "пістолет Путіна": головні тези виступу Моравецького у Києві

У вівторок, 1 лютого, до Києва з візитом прибув прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Під час свого виступу він порівняв життя по сусідству з Росією із життям біля підніжжя вулкана.

Про це він сказав під час спільного брифінгу з українським прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

"Наша частина Європи – Польща, Україна – не переживає частих землетрусів чи вибухів вулканів. Але що з того? Живучи в такій близькості до такого сусіда, як Росія, у нас враження, що живемо біля вулкана. Тому як ніхто в Європі ми розуміємо цінність безпеки, союзів та співпраці у питаннях безпеки", - зазначив Моравецький.

Він додав, що сьогодні весь світ має об'єднатися навколо таких цінностей, як суверенітет, незалежність та непорушність кордонів.

"Суверенна та демократична Україна – на користь усієї Європи. А якою могла б бути альтернатива – можемо подивитися на Білорусь", - констатував польський прем'єр.

Моравецький закликав Німеччину не видавати документи на сертифікацію російського газопроводу "Північний потік-2". Він наголосив, що цей проект є потенційною небезпекою для всієї Європи, оскільки він стане елементом шантажу з боку Росії.

"Дорогі наші німецькі партнери: не можна однією рукою підписувати заяви про солідарність з Україною, а іншою – сертифікувати "Північний потік-2". Це неправильно. Дозволяючи діяльність "Північного потоку-2", Берлін набиває патронами зброю Путіна, якою він потім може шантажувати Європу", - заявив польський прем'єр.

"Північним потоком-2" Німеччина "передає пістолет" до рук Путіна, додав Моравецький.

Він також повідомив, що Польща і Україна домовилися побудувати газопровід, щоб наростити обсяг газу, що поставляється на схід.

"Ми говорили (з Денисом Шмигалем, - "Апостроф") про розширення пропускної спроможності із заходу на схід, будівництво газопроводу, яке могло б передавати великі обсяги газу незабаром", - розповів Моравецький.

За словами Моравецького, Польща у разі найгіршого сценарію буде готова приймати поранених та евакуювати частину громадян України.

Щодо ймовірності нового вторгнення Росії в Україну він сказав, що "все залежить від того, що відбувається в голові однієї людини".

Як повідомляв "Апостроф", незабаром має з'явитися оголошення про новий формат співпраці Британії, Польщі та України.