RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Зобов'язання" у переговорах перед бойовиками ДНР-ЛНР: у Зеленського зробили заяву

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі радників глав "Нормандського формату" у Парижі зобов'язався розглянути пропозиції бойовиків "Л/ДНР" щодо врегулювання війни на Донбасі.

Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня", посилаючись на документ, підписаний представниками ОРДЛО у Тристоронній контактній групі.

За даними журналістів, у зверненні проросійських бойовиків йдеться, що українська сторона під гарантії Німеччини та Франції зобов'язалася подати у ТКГ "писемну реакцію на всі наявні на столі переговорів пропозиції щодо всеосяжного мирного врегулювання конфлікту на Донбасі відповідно до Мінських угод з метою розпочати з нами (бойовиками "Л/ДНР" - ред.) предметний та конструктивний діалог щодо їх обговорення та погодження".

Серед іншого, як зазначає видання "Дзеркало тижня", йдеться про "бачення" та "концептуальні підходи" ОРДЛО до параметрів майбутнього особливого статусу, які докладно викладені у "Дорожній карті" щодо врегулювання війни.

У документі також йдеться про те, що Україна має забезпечити всі необхідні заходи для звільнення затриманого українськими військовими представника "Л/ДНР" Андрія Косяка, якого офіційний Київ вважає ворожим розвідником.

Представники ОРДЛО чекають від делегації України в ТКГ письмові відповіді за пропозиціями, які на переговорах представила окупаційна влада Донбасу.

В Офісі президента відреагували на публікацію документа та повідомили, що Андрій Єрмак не брав на себе жодних зобов'язань перед бойовиками "Л/ДНР". За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, в юридичному сенсі не існує жодних "представників ОРДЛО" на офіційних переговорах, тому українські переговорники не могли "давати обіцянки" окупаційним структурам.

"Приймаючи рамковий характер Мінських документів, українська сторона наполягає на таких кроках у цих рамках, які гарантують Україні чесний та тривалий мир. А це можливе лише за повної поваги до суверенітету України", - продовжив Михайло Подоляк у коментарі журналістам.

Радник голови ОП також здивувався, що низка українських ЗМІ поширюють інформацію "на користь окупантів" і не гидують джерелами повідомлень.

Читайте також матеріал "Апострофа": Побачити Париж і не померти: що привіз Єрмак після переговорів.