RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Німеччина пояснила, чому відмовилася постачати зброю Україні

Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт підтвердила відмову своєї країни допомогти Україні зброєю перед загрозою російській агресії. За її словами, ФРН не постачає озброєння в кризові регіони, щоб не сприяти подальшій ескалації, і це її давня позиція.

Про це пише Deutsche Welle.

"У конфлікті навколо України партнери повернулися за стіл переговорів – наприклад, у рамках Ради Росія-НАТО та "нормандського формату". Тому зараз наше завдання – це деескалація. Ми хочемо вирішити цей конфлікт мирним шляхом", – додала Ламбрехт.

Також вона висловилася щодо вступу України до НАТО.

"Подавати заявку на вступ до НАТО – суверенне рішення України. Але поки що цього немає на порядку денному", - сказала Ламбрехт.

Водночас, як пише Reuters, колишній високопоставлений німецький дипломат, який обійме посаду голови Мюнхенської конференції з питань безпеки Крістоф Гойсген, закликав Німеччину посилити своє лідерство на міжнародній арені та лібералізувати свою політику щодо експорту зброї, у тому числі розглянути можливість відправки зброї до України.

Він зазначив, що Берлін демонструє політичне лідерство у кризі – наприклад, відновлює Нормандський формат. Проте Німеччині варто також розглянути питання експорту зброї, щоб Україна могла захистити себе.

Гойсген наголосив, що використання історії як виправдання не постачати зброю, більше не доречно або навіть не логічно.

"Ми занадто спрощуємо собі життя, кажучи, що завжди чинили так, тому ми продовжуємо. Ми повинні обговорити більш активну роль Німеччини у зовнішній політиці, і безпекова політика (політика експорту озброєнь) є її частиною", - сказав він.

Читайте також матеріал "Апострофа": Путін винен: як російська ескалація розділила ЄС і на що чекати Україні.