RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Відмова від призову: скільки Україні коштуватиме професійна армія

Президент Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни та привабливість військової служби. Він передбачає запровадження тримісячної військової підготовки та скасування призову. Так, упродовж трьох років чисельність ЗСУ має зрости на 100 тисяч осіб, а зарплати контрактників збільшитися.

Наскільки реально втілити задумане життя розповіли експерти, інформує Ліга.net.

На думку голови комітету Верховної Ради з питань нацоборони та безпеки Олександра Завітневича, скасування призову та високе забезпечення військових дадуть змогу формувати ЗСУ на професійній основі.

Водночас, міністр оборони Олексій Рєзніков також вважає перспективу привабливою, проте, зазначає дорожнечу процедури.

"Якщо сьогодні підняти стандарти підготовки солдата, який прийшов "з нуля", і потрібно навчити його основним базовим навичкам, ми маємо витратити 1,5 млн грн", - каже він.

Він зазначає, що регулярна підготовка нових солдатів завжди буде актуальною, оскільки тільки їхнє навчання займатиме від трьох до шести місяців, а потім є ризик, що солдат "завершить контракт і піде на громадянку".

Рєзніков додав, що “сенс інвестувати” буде тоді, коли буде передбачено покращення умов праці, а також продовження терміну контрактів – від 10 років. У 2022-му зарплати планують збільшити до "ринкового рівня" – Резніков назвав суму у 14 000 грн, у наступному – "вище за ринок" (в указі йдеться про три мінімальні зарплати – 19 500 грн).

На думку військового аналітика та учасника АТО Мартіна Бреста, перехід до професійної армії та мобілізаційного резерву є реальним, але це "дуже дорого".

"Ткнувши пальцем у небо, сказав би, що тільки на першому етапі організації військ резерву потрібно не менше $2-2,5 млрд, включаючи підйом будівельних і клінінгових фірм для потреб військових частин, що залишилися без терміновиків", - говорить він.

Він зазначає, що така сума є актуальною для ефективної та професійної перепідготовки, а не просто для того, щоб “отримати голоси матерів на виборах”. Для другої мети достатньо "скасувати "строчку" – заставу плюс 5-8% голосів виборців"”.

Раніше ми писали, скільки піару в "армійському" указі Зеленського.