RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Легкої прогулянки не буде: екс-офіцер Генштабу ЗС РФ пояснив, що чекає росіян при вторгненні в Україну

У разі нападу російської армії на Україну ніхто не зустрічатиме окупантів із хлібом-сіллю та квітами, тож легкої прогулянки не буде.

Про це екс-начальник групи 1-го напряму 1-го управління Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ, полковник Михайло Ходаренок пише у своїй статті для "Независимого военного обозрения".

Він розвіяв міф про те, що ніхто в Україні не захищатиме "київський режим". На його думку, це вказує на повне незнання у Кремлі воєнно-політичної обстановки та настроїв широких народних мас в Україні. "Більше того, градус ненависті в сусідній республіці щодо Москви відверто недооцінюється", - пише військовий експерт.

На його думку, події на сході України у 2014 році нікого і нічого не навчили.

"Тоді теж розраховували, що вся Лівобережна Україна в єдиному пориві і за лічені секунди перетвориться на "Новоросію". Вже креслили карти, прикидали кадровий склад майбутніх адміністрацій міст і регіонів, розробляли державні прапори", - нагадав Ходаренок.

Він додав, що навіть російськомовне населення Харкова, Запоріжжя, Дніпра та Маріуполя подібних задумів не підтримало, а проект "Новоросія" непомітно здувся і тихо помер.

На думку колишнього офіцера Генштабу ЗС РФ, "визвольного походу" 2022 року за зразком 1939-го ніяк не вийде.

Ходаренок також розвіяв тезу кремлівської пропаганди про те, що українська армія перебуває у плачевному стані.

"Якщо до 2014 року ЗСУ являли собою уламок Радянської армії, то за останні сім років в Україні створено якісно іншу армію, на зовсім іншій ідеологічній основі і багато в чому на стандартах НАТО. А дуже сучасна зброя та техніка сьогодні надходить і продовжує надходити в Україну від багатьох країн Північноатлантичного альянсу", - наголосив військовий експерт.

Він також відповів тим, хто заявляє, що гіпотетичні бойові дії в Україні відбуватимуться за умов нібито повного панування російської авіації у повітрі.

Він нагадав, що афганська опозиція в ході конфлікту 1979–1989 років не мала жодного бойового літака чи вертольота, проте війна затяглася на 10 років. Не було авіації і в чеченських бойовиків, але боротьба з ними тривала кілька років і коштувала федеральним силам великої крові та жертв.

"А у Збройних сил України така-сяка бойова авіація все ж присутня. Так само, як і засоби протиповітряної оборони", - підкреслив полковник і додав. - До речі, українські розрахунки зенітних ракетних військ (аж ніяк не грузинські) суттєво поскубали російські ВПС у ході конфлікту 2008 року (у Грузії. - Ред). Після першого дня ведення бойових дій керівництво російських ВПС від понесених втрат перебувало у відвертому шоці. І забувати про це не варто".

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв, що російські офіцери поставили Путіну ультиматум: піти у відставку і не погрожувати війною Україні. На їхню думку, російські війська зіткнуться не лише з ЗСУ, а й з військовослужбовцями та технікою багатьох країн НАТО, а держави-члени альянсу зобов'язані будуть оголосити Росії війну. А двом польовим арміям та флоту Туреччини буде наказано звільняти Крим та Севастополь і, можливо, вторгнутися на Кавказ.