RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

Всі новини

Якщо це залежить від РФ, війни не буде - Лавров

У російському Міністерстві закордонних справ заявили, що війни не буде, якщо це залежить тільки від Росії. При цьому нікому не дозволять порушувати інтереси Кремля.

Про це оголосив очільник МЗС РФ Сергій Лавров, якого цитує російський портал "РБК".

"Якщо це залежить від Російської Федерації, війни не буде. Ми воєн не хочемо. Але й наступати брутально на наші інтереси, ігнорувати їх ми теж не дозволимо", - зазначив він.

Також глава зовнішньополітичного відомства прокоментував переговори зі Сполученими Штатами та НАТО щодо "гарантій безпеки", наголосивши, що не вважає їх завершеними. Щодо письмових відповідей США за результатами перемовин, то деякі з відповідей, на його думку, "наводять тінь на тин", а деякі містять "раціональні зерна".

Лавров зауважив, що були порушена тема мораторію на розміщення ракет середньої і меншої дальності, відведення військових навчань від держкордону з обох боків, узгодження ліміту дистанції для зближення бойової транспортної техніки (літаків/кораблів), та багато інших заходів для деескалації, а також деконфліктингу.

При цьому російський високопосадовець додав, що у разі невдачі в прагненні домовитися щодо гарантій безпеки з країнами Заходу - Росія вдасться до "різних" кроків у відповідь.

Як відомо, у МЗС РФ з 2014 року виступають з риторикою, що в Україні - "внутрішньодержавний конфлікт", не визнаючи присутності російських військових на Донбасі.

Як раніше повідомляв "Апостроф", Росію не задовольнила відповідь США на запропоновані Москвою гарантії безпеки, тому вона не була прийнята. РФ збирається підготувати впродовж кількох днів свою відповідь на реакцію США.