RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Зламає гру Кремля: що утримує Путіна від нападу на Україну

Росію від відкритої агресії проти України утримує небажання втягуватися у виснажливу війну. Крім того, нове вторгнення повністю зламає гру, яку Кремль веде останні вісім років.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Водночас, Кремль на цьому фоні не може нескінченно підвищувати ставки та блефувати. Щоб не демонструвати слабкість, росіянам доведеться перейти до дій. Запитання – до яких саме? Адже кінцева мета можливого відкритого вторгнення з авіацією, десантом та важким озброєнням залишається незрозумілою.

Допустимо, війська РФ окупують ще кілька лівобережних областей України. Така операція може бути вигідна президенту Путіну, тільки якщо військова поразка спровокує масовану політичну дестабілізацію та відмову інших регіонів підпорядковуватися Києву. Водночас, бліцкриг може захлинутися, а влада у Києві – встояти. Саме небажання втягуватися у виснажливу війну на виснаження поки що утримує Москву від відкритої агресії.

До того ж, відкрита агресія повністю зламає гру, яку Кремль веде останні вісім років, відмовляючись визнавати себе стороною конфлікту на Донбасі і брати зобов'язання в рамках Мінських угод.

Думку, що відкритого вторгнення РФ в Україну не буде, поділяє експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

"Відкритого вторгнення не буде. Причому не тільки тому, що Москва не хоче змінювати логіку своєї присутності в конфлікті, але й через інші причини. Ціна такого конфлікту буде надзвичайно високою, а сенсу в ньому - мало. Наступні питання - що робити із захопленими територіями і як громадська думка всередині РФ відреагує на таку війну. Сумнівно, що населення та різні елітні групи підтримають настільки агресивний сценарій", - зазначив він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": На порозі війни чи примус до "Мінська": чого чекати Україні від США та Росії.