RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Загроза великої війни з Росією: всі подробиці про можливе вторгнення військ Путіна в Україну

Четвертий день звучать заяви західних ЗМІ про те, що 16 лютого Росія може розпочати масштабне вторгнення в Україну. І хоча керівництво понад 30 держав закликало своїх громадян та дипломатів залишити нашу країну, ті не поспішають евакуюватися.

А тим часом лідери США, Франції, Німеччини, України та Росії провели переговори щодо "українського питання". До того ж тон Кремля став більш примирливим.

"Апостроф" стежить за подіями в Україні та світі в онлайн-режимі.

На порозі війни чи примус до "Мінська": чого чекати Україні від США та Росії

23:35 Чиновникам і народним депутатам можуть заборонити залишати Україну в разі впровадження воєнного або надзвичайного стану. Відповідний законопроєкт буде незабаром поданий до Верховної Ради. При порушенні цього закону депутатів позбавлятимуть мандатів. Про це заявив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

23:28 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наразі в Україні підстав для запровадження воєнного стану немає і причин для паніки та "пакування валіз" немає. Він додав, що ця "криза" має інформаційний характер і Україна вийде з неї сильнішою.

21:52 Радіостанція CBS News повідомляє з посиланням на анонімного американського чиновника, що Росія висунула на вогневі позиції кілька далекобійних артилерійських та ракетних установок. Крім того, деякі російські підрозділи почали висуватися на позиції для наступу.

20:58 США тимчасово переносять посольство із Києва до Львова.

20:54 Лідери країн ЄС на цьому тижні можуть провести позапланову зустріч для обговорення ситуації навколо України, повідомляє Financial Times із посиланням на неназваних офіційних осіб у Брюсселі.

20:50 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що РФ може напасти на Україну зовсім скоро, "в найближчі 48 годин".

"Ми знаходимося на краю прірви, але президент Путін ще має час зробити крок назад", - заявив політик.

19:50 А ось і звернення.

19:37 За даними західної розвідки, в Україні за останні тижні збільшилася кількість російських бойовиків, які підпорядковані російським спецслужбам. З їх допомогою Росія може спробувати створити привід для вторгнення. Про це пише Reuters з посиланням на три анонімні джерела в західній розвідці.

Найманці різних приватних військових компаній РФ прибувають в Україну потайки. Вони нібито мають зв’язки з керівництвом розвідки Росії, зокрема з ФСБ та ГРУ. В окупований Донецьк останніми тижнями нібито також прибув колишній офіцер ГРУ Росії, який також брав участь у ПВК "Вагнер". Яке в нього доручення — невідомо.

19:27 За даними ЗМІ, Зеленський сьогодні ввечері звернеться до українців. Звернення покажуть по основних телеканалах.

18:54 Рада національної безпеки та оборони України не бачить загрози нападу РФ 16 чи 17 лютого.

18:42 Посол Литви у Києві Вальдемарас Сарапінас заявив, що сім'ї дипломатів Литви залишили територію України.

18:11 Сьогодні прес-секретар прем'єра Британії Борис Джонсон заявив, що вторгнення в Україну може розпочатися цього тижня. Пізніше міністр закордонних справ Великобританії сказала, що Росія може вторгнутися будь-якої миті.

17:35 Особистий склад Нацполіції з 14 по 19 лютого переведено на посилений режим несення служби, щоб оперативніше реагувати на будь-які загрози безпеці.

Це означає:

  • збільшення кількості патрулів, які забезпечують публічну безпеку та порядок на вулицях;
  • розгортання додаткових ситуаційних центрів для цілодобового моніторингу оперативної обстановки країни;
  • взяття під охорону об'єктів критичної інфраструктури, органів державної влади та місцевого самоврядування.

17:30 Нові відео пересування російських військ біля українського кордону:

17:05 Зеленський та Шольц провели брифінг. Головні тези – за посиланням.

15:38 Президент Чечні Рамзан Кадиров несподівано звернувся до Зеленського та українців з проханням зробити все залежне для уникнення кровопролиття та встановлення миру. Він назвав росіян та українців "одним слов'янським народом" із загальною історією, культурою та релігією, і заявив, що ніколи не повірить у те, що українці вважають себе частиною "західного світу".

15:35 Глава МЗС України Дмитро Кулеба поговорив із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

"Продовжуємо активно координувати зусилля задля захисту України. Вдячний США за рішення надати Україні макрофінансову допомогу. Окремо обговорили діяльність СММ ОБСЄ. Україна зацікавлена у повноцінному функціонуванні місії", - повідомив дипломат.

14:20 У Києві розпочалася зустріч президента Володимира Зеленського та федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца, який перебуває в нашій країні з робочим візитом.

14:15 Глава МВС Денис Монастирський заявив, що незважаючи на будь-які заяви про можливі агресивні дії з боку Російської Федерації, ніхто не панікує і не боїться. 300 тисяч поліцейських, нацгвардійців, прикордонників і рятувальників щодня несуть службу захисту внутрішньої безпеки України. А якщо хтось, як у 20214-му, спробує захопити адмінбудівлі – буде розстріляно без попередження.


12:55 Україна закрила в'їзд для всіх чоловіків – громадян РФ призовного віку. Обмеження введено неофіційно, на невизначений строк, як мінімум - до кінця військових маневрів ЗС РФ поблизу кордонів України, щоб уникнути провокацій інцидентів, пише журналіст Юрій Бутусов.

А тим часом у мережі іронізують над російською загрозою.

12:30 Американський телеканал CNN стверджує, що раніше спланованому російському вторгненню заважає тепла погода, через яку земля не зможе замерзнути, що завадить переміщенню танків та іншої важкої техніки.

Але західні журналісти попереджають: Росія може напасти і так, використовуючи далекобійну артилерію, авіацію та ракети.


12:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц летить до Києва і вже заявив, що уряд очікує від РФ термінових ознак деескалації щодо ситуації навколо України. При цьому він наголосив, що військова агресія матиме серйозні наслідки для Росії.

11:40 Нелегітимний глава Білорусі Олександр Лукашенко відхрестився від загострення стосунків з Україною. За його словами, республіка проводила зрозумілу політику для українського народу. "Я і зараз дотримуюсь цієї політики. Ми рідні люди, ми сусіди. Це від бога", - заявив диктатор.

11:05 Глава Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала заявив, що постійна присутність України у світових новинах сковує Кремлю простір для маневру. "Така ситуація створює додатковий тиск на Володимира Путіна, змушуючи його прийняти якесь остаточне рішення: або, дійсно, йти на загострення або ж відіграти все назад, зображаючи із себе миротворця", - наголосив політолог.

10:00 Стало відомо, що в ході підготовки навчань "Союзна рішучість-2022" до Білорусі з РФ було перекинуто 5200 вагонів, цистерн та платформ з військовою технікою, або понад 100 ешелонів. Наразі перевезення з Росії вже припинено.

9:30 Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко припустив, що Україна може відмовитися від вступу до НАТО, щоб уникнути війни з Росією. Проте речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що слова дипломата було вирвано з контексту.

"Ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки. Безумовно, найкращою такою гарантією був би негайний прийом України до Альянсу", - наголосив Ніколенко.

Байден і Путін обговорили Україну: головні тези розмови

08:45 У СБУ заявили, що противник нагнітає ситуацію в інформаційній сфері, аби посіяти тривогу в українському суспільстві, підірвати віру у здатність держави захистити своїх громадян, розхитати нашу єдність.

08:35 Всі бригади та батальйони ЗСУ у першій лінії оборони на Донбасі отримали комплекти сучасного піхотного озброєння: американські протитанкові ракетні комплекси FGM-148 Javelin, українські - "Стугна", Корсар", британські протитанкові гранатомети NLAW, американські гранатомети з вакуумною бойовою, повідомляє журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, на будь-якому напрямку російська бронетехніка зустріне опір і серйозні втрати для противника будуть неминучими.

08:17 Загроза військової ескалації та геополітична напруга навколо України негативно вплинули на російські фінансові ринки: обвалилися рубль та акції підприємств РФ.

07:15 Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що зовнішньополітичну концепцію Москви доопрацюють з огляду на нинішню обстановку у світі.

Водночас представник Кремля анонсував майбутні переговори щодо роззброєння:

"У плані тематики роззброєння все не дуже добре і очевидно, що на нас чекають багаторічні важкі позиційні протистояння в ході переговорів, результативність яких під запитанням".

07:05 Москва відхилила запит Києва щодо надання інформації про військові навчання біля кордонів України і назвала його "неприйнятним". Водночас у Кремлі запевнили, що Росія не веде жодної незвичайної військової діяльності на своїй території, повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.


06:40 На думку заступника генерального секретаря НАТО Олександра Вершбоу, Росія квапиться через те, що вони знають, що їхня політика щодо України зазнала поразки.

"Вони переживають, що Україна дедалі ближче підходить до Заходу, вона поглиблює свої відносини з НАТО, із Євросоюзом", - вважає дипломат.

06:30 У Держдепі США заявили, що значна частина громадян США виявила бажання залишитися в Україні, попри рекомендації уряду про виїзд. Кілька тисяч американських громадян повідомили дипломатам про свою присутність в Україні, проте про готовність виїхати говорить лише певний відсоток.

6:20 У той час, як інші країни виводять свій дипломатичний персонал, Ізраїль направляє додаткових співробітників до свого посольства в Києві. Цивільні рейси, що вилітають з України до Ізраїлю, не заповнені, заявили представники МЗС на тлі настійних закликів офіційних осіб до ізраїльтян покинути країну на тлі прогнозів російського вторгнення.

Більше про те, що відбувалося в самій Україні та на її кордонах, у Росії, Європі та США днем раніше, 13 лютого, - читайте на сайті "Апостроф".