RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Путін зробив важливу заяву щодо транзиту газу через Україну

Росія може продовжити транзит газу в Україну після 2024 року, однак для цього вона висунула декілька вимог. Наразі хоч завантаження "Газпромом" українського газотранспортного коридору і зросло, воно все рівно нижче за рівень бронювання за довгостроковим контрактом.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на пресконференцію президента Росії Володимира Путіна і канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Основними умовами продовження конкракту на транзит через Україну буде наявність попиту на газ зі сторони європейських імпортерів, тобто щоб була рентабельність, та належний технічний стан газотранспортної системи в Україні.

"Ми готові продовжити постачання газу через Україну навіть після 2024 року, коли закінчується чинний контракт на транзит через цю країну. Звісно, якщо на це буде попит з боку європейських імпортерів і це буде рентабельно. А сама газотранспортна система України буде перебувати в справному технічному стані", - розповів Володимир Путін.

У жовтні 2021 року Путін заявляв, що Росія може припинити транзит газу до Європи через Україну, з причини нібито поганого стану ГТС.

Президент РФ не висловлювався прямо проти продовження транзиту газу через Україну та підкреслював, що її не треба "ставити у скрутне становище".

Також читайте матеріал "Апострофа": Газові стежки: чи зможе Україна обійтися без російського транзиту.